Israelul eliberează deţinute palestiniene în schimbul unor imagini cu Gilad Shalit - VIDEO

Nouăsprezece deţinute palestiniene au fost eliberate din închisoare vineri dimineaţa în schimbul unei înregistrări recente cu militarul israelian Gilad Shalit, răpit în Fâşia Gaza în 2006.

45 afișări
Imaginea articolului Israelul eliberează deţinute palestiniene în schimbul unor imagini cu Gilad Shalit - VIDEO

Israelul eliberează deţinute palestiniene în schimbul unor imagini cu Gilad Shalit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Prizonierele vor fi eliberate oficial de dimineaţă, după ce autorităţile israeliene vor fi vizionat caseta video a ostaticului, constatând că aceasta a fost filmată recent.

18 prizoniere au fost aduse în trei furgonete la centrul de detenţie Ofer, în apropiere de Ramallah (Cisiordania), de unde vor fi eliberate.

Ultima a plecat spre închisoarea Shikma, din Ashkelon (sudul Israelului), în vederea transferării în Fâşia Gaza, de unde provine.

Reţinut în urmă cu peste trei ani de grupări armate palestiniene în Fâşia Gaza, Gilad Shalit (23 de ani) a devenit un simbol al Israelului şi un test al ataşamentului statului evreu faţă de militarii săi aflaţi în captivitate.

Gilad Shalit este sănătos şi vorbeşte coerent

Militarul israelian Gilad Shalit, deţinut în Fâşia Gaza din 2006, pare a avea o stare de sănătate bună şi vorbeşte coerent, potrivit unei înregistrări video primite vineri, a anunţat presa israeliană.

Înregistrarea video, care durează două minute, potrivit unui post de televiziune privat, a fost trimisă premierului Benjamin Netanyahu.

Aceasta urmează să fie predată părinţilor tânărului soldat, după ce va fi vizionată şi autentificată de şeful Statului Major Gaby Ashkenazi şi de responsabilul israelian de acest dosar, Hagai Hadas.

In schimbul inregistrarii video, au fost eliberate 19 detinute palestiniene.

Fatima Younes al-Zaq, una dintre acestea, a sosit vineri la Gaza. "Sperăm că este o etapă pe drumul către eliberarea tuturor prizonierilor palestinieni" deţinuţi de Israel, a declarat purtătorul de cuvânt al mişcării islamiste Hamas care controlează Fâşia Gaza, Sami Abu-Zuhri.

Sosită la bordul unui vehicul al Comitetului Internaţional al Crucii Roşii (CICR), fosta deţinută, originară din Gaza, a fost întâmpinată, în mijlocul unei imense mulţimi, de zeci de ziarişti palestinieni la punctul de trecere de la Erez, la frontiera dintre teritoriul palestinian şi Israel.

Ea a fost transferată ulterior într-un vehicul oficial al Hamas şi condusă sub escorta poliţiei la biroul lui Ismail Haniyeh, liderul Guvernului Hamas din Fâşia Gaza.

În vârstă de 43 de ani, Fatima Younes al-Zaq, militantă a mişcării radicale Jihadul Islamic, potrivit familiei sale, a sosit împreună cu fiul ei de 20 de luni, Youssef, care s-a născut în închisoare în timpul detenţiei sale.

Ea a fost arestată la 20 mai 2007 la Erez, între Fâşia Gaza şi Israel, când era însărcinată în două luni. Potrivit familiei sale, femeia se pregătea să meargă la Ramallah, în Cisiordania, împreună cu nepoata sa care trebuia să fie internată într-un spital de acolo.

Potrivit serviciului siguranţei interne israeliene (Shin Beth), ea a mărturisit, în timpul interogatoriului, că mergea cu nepoata sa pentru a comite atentate cu bombă la Tel-Aviv şi în staţiunea balneară Netanya, în apropiere de Tel-Aviv.

Cele două femei, care au înregistrat testamente video înainte de a părăsi Fâşia Gaza, doreau să meargă la Ramallah sub pretextul susţinerii unor examene medicale pentru a primi centuri explozive şi a primi ultimele indicaţii, afirmase Shin Beth.

Eliberarea celor 19 detinute este prima etapa dintr-un lung proces care ar putea duce in cele din urma la eliberarea militarului in schimbul punerii in libertate a sute de detinuti palestinieni.

Franţa a făcut apel la "eliberarea imediată" a lui Gilad Shalit, după prezentarea de către Guvernul israelian a înregistrării video, care constituie "dovada" că militarul franco-israelian este în viaţă, a declarat, vineri, ministrul Afacerilor Externe, Bernard Kouchner.

"Franţa adresează un apel solemn răpitorilor lui Gilad Shalit pentru a-l elibera imediat şi invită toate părţile să faciliteze, prin acţiunile lor, această eliberare, precum şi revenirea păcii", scrie ministrul.

Gilad Shalit, care are şi naţionalitatea franceză, a fost răpit la 25 iunie 2006 cu ocazia unei operaţiuni realizate de un comando palestinian în sudul Israelului, la frontiera Fâşiei Gaza.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici