Israelul plănuieşte evacuarea a sute de mii de civili în cazul unui nou conflict militar

Israelul a elaborat planuri care prevăd mutarea de urgenţă a sute de mii de civili în cazul unui nou conflict militar, afirmă un oficial militar israelian de rang înalt, citat de site-ul agenţiei Associated Press.

1337 afișări
Imaginea articolului Israelul plănuieşte evacuarea a sute de mii de civili în cazul unui nou conflict militar

Israelul plănuieşte evacuarea a sute de mii de civili în cazul unui nou conflict militar

Conform unui plan intitulat "Distanţă sigură", în cazul unui conflict militar cu mişcarea Hamas, care deţine controlul asupra Fâşiei Gaza, cu organizaţia fundamentalistă şiită Hezbollah, susţinută de Iran şi activă în sudul Libanului, sute de mii de persoane ar urma să fie evacuate în principal din oraşe şi localităţi rurale situate în zonele de frontieră ale Israelului.

"În anul 2017, întreaga populaţie a Israelului este expusă pericolelor", a declarat colonelul Itzik Bar, din cadrul Comandamentului frontului intern. Există pregătiri pentru ca Israelul să facă faţă unor "atacuri de amploare", a explicat el.

"În zone în care ne dăm seama că există pericole mari pentru civili, spre exemplu unde nu vom putea să oferim apărare sau disuasiune, vom evacua", a explicat oficialul militar.

Planul prevede mutarea a circa 250.000 de persoane, care vor fi găzduite în structuri mai sigure, inclusiv în şcoli, hoteluri şi kibbutz-uri. Israelul are o populaţie de circa 8,5 milioane de locuitori.

Mişcarea şiită libaneză Hezbollah a lansat 4.000 de rachete spre comunităţi din nordul Israelului în cursul războiului din 2006, în timp ce Israelul a atacat poziţii militare din sudul Libanului. Conflictul de atunci s-a soldat cu moartea a 1.200 de libanezi, majoritatea civili, a 121 de militari israelieni şi a 44 de civili israelieni.

În 2014, armata israeliană a fost în conflict deschis cu mişcarea Hamas. Bilanţul a fost de 2.100 de morţi în teritoriul palestinian Fâşia Gaza, în timp ce Israelul a pierdut 66 de militari şi şase civili.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici