Israelul va vinde un sistem de apărare antiaeriană Emiratelor Arabe Unite

Israelul a fost de acord să vândă un sistem avansat de apărare aeriană Emiratelor Arabe Unite, au declarat două surse familiarizate cu această chestiune pentru Reuters, acesta fiind primul astfel de acord cunoscut între cele două state de când au stabilit legături, în 2020.

237 afișări
Imaginea articolului Israelul va vinde un sistem de apărare antiaeriană Emiratelor Arabe Unite

Israelul va vinde un sistem de apărare antiaeriană Emiratelor Arabe Unite

Acordul arată modul în care, pentru unele state arabe, rezolvarea conflictului israeliano-palestinian, care durează de zeci de ani, a fost acum eclipsată de priorităţile naţionale, cum ar fi securitatea şi economia.

Israelul şi Emiratele Arabe Unite, aliate cu SUA, împărtăşesc o teamă supremă, aceea că Iranul obţine o armă nucleară, o ambiţie pe care Teheranul o neagă.

Israelul a aprobat o solicitare a EAU la mijlocul verii şi va furniza statului din Golf interceptoare mobile Spyder fabricate de Rafael, au declarat două surse, refuzând să ofere mai multe detalii din cauza naturii sensibile a acordului.

O a treia sursă a declarat că EAU a achiziţionat tehnologie israeliană capabilă să combată atacurile cu drone precum cele care au lovit Abu Dhabi la începutul acestui an.

Ministerul israelian al Apărării şi producătorul Spyder, Rafael, au refuzat să comenteze. Ministerul de Externe al EAU nu a făcut niciun comentariu.

Nu a fost imediat clar câte interceptoare, care sunt montate pe vehicule şi pot apăra împotriva rachetelor cu rază scurtă şi lungă de acţiune, vor fi furnizate sau dacă au fost livrate până acum.

Întrebat dacă Israelul furnizează EAU sisteme de apărare aeriană, preşedintele Comisiei parlamentare pentru afaceri externe şi apărare, Ram Ben-Barak, a declarat la 20 septembrie la radioul israelian că există o cooperare largă cu EAU, dar a refuzat să facă alte comentarii.

Necesitatea de a consolida capacităţile de apărare aeriană ale EAU a crescut după o serie de atacuri cu rachete şi drone asupra statului din Golf în ianuarie şi februarie. Majoritatea atacurilor au fost interceptate, dar un atac a ucis trei civili în Abu Dhabi.

Această lovitură i-a zdruncinat pe liderii EAU, care s-a lăudat mult timp cu securitatea şi stabilitatea într-o regiune tumultoasă, au declarat diplomaţi străini. Un terminal în construcţie de pe aeroportul din Abu Dhabi a fost, de asemenea, lovit, rănind muncitori civili, au declarat surse informate cu privire la atacuri.

Unele rachete şi drone au zburat la joasă altitudine pentru a scăpa de detectarea de către interceptorii americani Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) şi Patriot, construiţi de EAU, au declarat sursele.

Rafael spune că Spyder poate apăra zone mari de ameninţări precum drone, rachete de croazieră, avioane de atac, elicoptere şi bombardiere, inclusiv la joasă altitudine.

Cele mai multe dintre lovituri au fost revendicate de mişcarea Houthi, aliniată cu Iranul, cu care EAU luptă în războiul din Yemen ca parte a coaliţiei militare conduse de Arabia Saudită care încearcă să restabilească guvernul înlăturat.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici