Italia, afectată de un nou scandal de corupţie privind contractele publice

Poliţia italiană a arestat patru persoane şi investighează alte 51 în cadrul unei anchete privind nereguli în atribuirea de contracte pentru lucrări publice, inclusiv în cazul unui proiect în valoare de mai multe miliarde privind construirea unei linii de cale ferată de mare viteză.

152 afișări
Imaginea articolului Italia, afectată de un nou scandal de corupţie privind contractele publice

Italia, afectată de un nou scandal de corupţie privind contractele publice (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Poliţia din Florenţa a reţinut doi suspecţi şi a plasat alţi doi în arest la domiciliu în cadrul anchetei. Contractele respectiv au o valoare totală de 25 de miliarde de euro, a declarat un oficial din cadrul poliţiei, Mario Parente, în cadrul unei conferinţe de presă, relatează Reuters, în pagina electronică.

Unul dintre cei arestaţi este Ercole Incalza, care până anul trecut a deţinut o funcţie în departamentul pentru lucrări publice al Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii.

Potrivit mandatului de arestare, ancheta a descoperit că unul dintre cei arestaţi a ajutat la încheierea unor contracte pentru fiul ministrului Transporturilor, Maurizio Lupi. Lupi respinge această acuzaţie.

Ancheta a început cu suspiciuni privind contractele de construire a unei linii de cale ferată de mare viteză în apropiere de Florenţa. Aceasta a descoperit însă o reţea mult mai extinsă de nereguli, inclusiv contracte false pentru târgul mondial Milan Expo, care a fost centrul unui scandal de corupţie anul trecut.

"Credem că există dovezi clare de vinovăţie", a declarat procurorul şef al Florenţei, Giuseppe Creazzo.

Corupţia endemică afectează în continuare afacerile şi politica italiană în pofida promisiunilor premierului Matteo Renzi de a rezolva problema. Italia se situează pe locul al 69-lea în Indicele de percepţie a corupţiei al Transparency International, alături de Bulgaria, Grecia şi România.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici