Italia, pregătită să consolideze controalele la frontieră pentru a menaja Germania

Italia s-a declarat pregătită să consolideze temporar controalele la tunelul către Brenner, care o leagă de Austria, pentru a menaja Germania, care se confruntă cu un aflux masiv de imigranţi, a anunţat miercuri provincia italiană de frontieră Bolzano (nord), relatează AFP în pagina electronică.

155 afișări
Imaginea articolului Italia, pregătită să consolideze controalele la frontieră pentru a menaja Germania

Italia, pregătită să consolideze controalele la frontieră pentru a menaja Germania (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Iniţiativa a apărut în urma unei întâlniri, marţi, între miniştrii pentru Afaceri Sociale din Bavaria, un land din sudul Germaniei, Emilia Müller, şi colega sa din provincia Bolzano, Martha Stocker.

În contextul în care se confruntă cu un "val-record de sosiri în ultimele ore", Bavaria a cerut "o susţinere logistică", a anunţat provincia Bolzano, o regiune semiautonomă şi germanofonă, cunoscută şi sub numele de Tirolul de Sud.

În faţa acestei situaţii, Guvernul italian s-a declarat "pregătit să consolideze, cu respectarea Acordurilor Schengen, controalele la frontiera cu (localitatea) Brenner, aşa cum s-a întâmplat la Summitul G7", a anunţat provincia într-un comunicat.

Cu ocazia Summitului G7, care a avut loc la începutul lui iunie în Bavaria, aceste controale au fost reintroduse timp de mai multe săptămâni, obligând numeroşi imigranţi să se întoarcă din drum.

"Nu este vorba despre o suspendare a Acordurilor Schengen, ci doar de o consolidare a controalelor", a insistat, citat de presa italiană, Arno Kompatscher, preşedintele provinciei Bolzano.

În plus, după obţinerea undei verzi de la Guvernul italian, provincia italiană va găzdui timp de câteva zile, "în mod temporar, pentru a permite Bavariei să se reorganizeze şi să facă faţă situaţiilor de urgenţă, între 300 şi 400 de refugiaţi", se arată în comunicat.

"Ei vor fi repartizaţi în gimnazii", cu susţinerea logistică şi protecţia civilă a unor organizaţii benevole, a adăugat provincia, precizând că statul va suporta costurile acestei "intervenţii umanitare extraordinare".

La Munchen, Biroul lui Müller a precizat că Germania nu a cerut aceste controale, dar că ar aprecia solidaritatea provinciei italiene.

Stocker "a propus ajutorul provinciei Tirolul de Sud. Noi salutăm măsurile de susţinere anunţate astăzi (miercuri). Este un exemplu viu de solidaritate europeană", a declarat ministrul bavarez pentru AFP.

Potrivit presei italiene, aproximativ 15.000 de imigranţi au trecut în localitatea Brenner de la începutul anului. Iar câteva sute au trecut, de asemenea, miercuri.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici