Italia, preocupată de rapiditatea cu care a fost suspendat preşedintele Băsescu

Italia este foarte preocupată de rapiditatea cu care a fost suspendat din funcţie preşedintele României, Traian Băsescu, afirmă ambasadorul italian la Bucureşti, Mario Cospito, conform unui interviu acordat site-ului italian TMNews.

495 afișări
Imaginea articolului Italia, preocupată de rapiditatea cu care a fost suspendat preşedintele Băsescu

Italia, preocupată de rapiditatea cu care a fost suspendat preşedintele Băsescu (Imagine: Andreea Alexandru/Mediafax Foto)

"Este clar că rapiditatea cu care s-a ajuns la suspendarea preşedintelui României a suscitat puternice preocupări în numeroase capitale, inclusiv la Roma. Dar, pe 29 iulie, în România va avea loc un referendum popular: faptul că poporul va fi cel care va decide în problema destiturii preşedintelui este totuşi garanţia stării democraţiei şi statului de drept", a apreciat ambasadorul Italiei pentru TMNews.

TMNews notează că mai mulţi lideri europeni, inclusiv reprezentanţii Comisiei Europene, sunt preocupaţi de înlocuirea preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului, a Avocatului poporului şi de încercarea de preluare a controlului asupra Curţii Constituţionale de la Bucureşti.

"Trebuie analizată rapiditatea cu care cele mai înalte poziţii instituţionale din România şi statutul lor pot fi modificate: facilitatea modificării acestor proceduri nu este deloc la fel în alte ţări, unde statul de drept şi principiile sunt de tip occidental. Parlamentul şi forţele politice din România trebuie să se concentreze asupra acestor aspecte în următoarele luni. Procedurile pentru garantarea separaţiei puterilor în stat trebuie consolidate pentru a se evita ca principiilor juridice să le fie suprapuşi alţi factori", atrage atenţia ambasadorul Italiei, Mario Cospito.

Ministrul Afacerilor Externe al Italiei, Giulio Terzi, declara, joi, înainte de decizia Parlamentului de suspendare a preşedintelui Traian Băsescu, că autorităţile de la Roma urmăresc cu multă atenţie evoluţiile politice din România şi îşi doresc o clarificare cât mai rapidă, conformă cu procedurile constituţionale. "Urmărim cu multă atenţie evoluţiile politice din România. Evident, ne dorim să se ajungă cât mai repede la o clarificare în sensul unui parcurs normal, conform cu procedurile constituţionale ale ţării", afirma Terzi, potrivit agenţiei ANSA.

De asemenea, el a arătat că România este un partener important pentru Italia. "România este un partener important în Europa, pe care îl apreciem şi vom continua să îl apreciem", a mai spus oficialul italian.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici