Iulia Timoşenko încearcă să mobilizeze electoratul naţionalist ucrainean

Premierul ucrainean, Iulia Timoşenko, a încercat sâmbătă să mobilizeze electoratul naţionalist înaintea celui de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale, în care se va confrunta cu Viktor Ianukovici.

21 afișări
Imaginea articolului Iulia Timoşenko încearcă să mobilizeze electoratul naţionalist ucrainean

Iulia Timoşenko încearcă să mobilizeze electoratul naţionalist ucrainean (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Aflată într-o vizită la Lviv, ea a promis să apere independenţa naţională, a avertizat asupra riscurilor absenteismului şi a făcut apel la regruparea forţelor democratice, încercând să atragă electoratul naţionalist al candidaţilor eliminaţi în primul tur de scrutin.

Contracandidatul său, liderul opoziţiei Viktor Ianukovici, a devansat-o cu zece procente la primul tur de scrutin, desfăşurat la 17 ianuarie.

Timoşenko încearcă să obţină voturile tuturor alegătorilor care i-au susţinut pe candidaţii eliminaţi deja şi să crească rata de participare la vot în regiunile din vestul Ucrainei, a declarat Igor Gryniv, membru al staff-ului de campanie al premierului ucrainean.

Aflată în campanie la Lviv, ea a fost întâmpinată pe aeroport de un grup de elevi, după care a depus o coroană de flori la monumentul eroilor şi a intonat imnul naţional, alături de zeci de persoane care au aşteptat-o într-unul dintre cimitirele istorice ale oraşului.

Timoşenko s-a întâlnit, la Opera din oraş, cu sute de susţinători, cărora le-a promis că "Ucraina va fi un stat european independent", dar şi că rusa nu va deveni limbă oficială de stat.

Premierul ucrainean a declarat şi că se opune prezenţei unor "baze militare străine" pe teritoriul ţării, referindu-se la Flota rusă a Mării Negre, staţionată în Crimeea.

Înaintea celui de-al doilea tur de scrutin, Timoşenko insistă asupra "reunirii întregii echipe patriotice" şi a încetării "dezacordurilor şi rivalităţilor dintre oamenii politici", cerându-le ucrainenilor să se mobilizeze în ziua alegerilor pentru a o ajuta să învingă "forţele unite ale Răului, forţele antiucrainene".

"Toţi cei care vor rămâne acasă vor vota de facto pentru Ianukovici", a spus ea.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici