Izolaţionismul se intensifică în rândul americanilor

Izolaţionismul câştigă teren în rândul americanilor, 49 la sută dintre aceştia considerând că Statele Unite ar trebui să se ocupe mai întâi de afacerile lor "la nivel internaţional", o cifră record în ultimii 40 de ani, potrivit unui sondaj al Pew Research Center, publicat joi.

99 afișări
Imaginea articolului Izolaţionismul se intensifică în rândul americanilor

Izolaţionismul se intensifică în rândul americanilor (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Sondajul privind politica externă a fost realizat pe un eşantion de 2.000 de persoane în octombrie şi noiembrie înainte de anunţul deciziei lui Barack Obama de a trimite 30.000 de militari suplimentari în Afghanistan.

Americanii se declară pesimişti în ceea ce priveşte stabilitatea pe termen lung în Afghanistan, 46 la sută estimând că este puţin probabil ca statul să rămână stabil în faţa meninţării talibanilor, şi numai 32 la sută aprobă trimiterea de trupe în teritoriu, 70 la sută considerându-i pe talibani drept o ameninţare majoră pentru Statele Unite şi 36 la sută aprobă politica preşedintelui Barack Obama în Afghanistan.

Pakistanul nu este menţionat decât de 1 la sută dintre cei chestionaţi ca fiind o problemă internaţională majoră pentru Statele Unite.

Circa 41 la sută dintre americani consideră că ţara lor deţine un rol mediu pe scena internaţională, cea mai mare cifră din ultimii 30 de ani.

China este în continuare văzută ca "o ameninţare majoră" pentru conducerea americană de 53 la sută dintre respondenţi faţă de 51 la sută în 2001, dar imaginea acestui stat s-a îmbunătăţit, cu 50 la sută opinii favorabile, faţă de 39 la sută în urmă cu un an.

În opinia a 44 la sută dintre aceştia, China a devenit de asemenea prima putere economică mondială, faţă de 30 la sută în februarie 2008.

Opiniile nefavorabile faţă de Iran au crescut (77 la sută în 2009 faţă de 64 la sută în urmă cu un an), dar şi faţă de Pakistan cu 68 la sută faţă de 39 la sută.

Teama de terorism se intensifică din nou, 29 la sută apreciind că probabilitatea unui atentat este mai mare în prezent decât la 11 septembrie, faţă de 17 la sută în februarie şi 16 la sută în urmă cu 18 luni.

De asemenea 62 la sută dintre americani au o părere bună despre Franţa, faţă de 29 la sută în 2003, când aceasta a criticat dur intervenţia din Irak.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici