Jacques Chirac, acuzat că a angajat 21 de oameni în funcţii fictive

Cazul presupuselor funcţii fictive create de fostul preşedinte francez Jacques Chirac când era primar al capitalei este analizat de tribunalul din Paris, o premieră pentru un fost preşedinte al Franţei, a anunţat, vineri, biroul său de presă.

28 afișări
Imaginea articolului Jacques Chirac, acuzat că a angajat 21 de oameni în funcţii fictive

Jacques Chirac, acuzat că a angajat 21 oameni în funcţii fictive (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Chirac, în vârstă de 76 de ani, protejat timp de 12 ani de imunitate din cauza funcţiei sale de şef de stat, a fost inculpat pe 21 noiembrie 2007 pentru "deturnare de fonduri publice" în acest dosar de presupuse posturi fictive, plătite de cabinetul primarului din Paris, funcţie ocupată de Chirac în perioada 1977-1995.

Fostul preşedinte al Franţei (1995-2007), care a beneficiat în acelaşi caz de neînceperea urmăririi penale pentru fals în înscrisuri publice, este decis să demonstreze că nu au existat funcţii fictive, afirmă surse din anturajul său.

"El este liniştit şi decis să stabilească în faţa tribunalului că nici unul dintre posturile care rămân în dezbatere nu constituie un post fictiv", au subliniat sursele.

Dosarul instrumentat de judecătorul Xaviere Simeoni se referea la 35 de locuri de muncă fictive create în perioada 1983-1998, adică de la începutul celui de-al doilea mandat al lui Chirac la primărie până în primii trei ani ai succesorului său, Jean Tiberi. Chirac va fi trimis în faţa Tribunalul corecţional din Paris doar pentru "21 de presupuse funcţii fictive", potrivit serviciului său de presă.

Cel puţin nouă persoane au fost în total trimise în faţa tribunalului corecţional din Paris, alte nouă beneficiind de o neîncepere a urmăririi penale, între acestea numărându-se şi Bernard Bled, fost secretar general al primăriei din Paris, au declarat surse judiciare.

În acest caz, Parchetul, reprezentând Ministerul Justiţiei, ceruse neînceperea urmăririi penale, apreciind că faptele dinainte de anul 1992 erau prescrise şi că ancheta nu a permis caracterizarea infracţiunii pentru faptele comise după această dată.

Dacă numele lui Chirac a apărut în mai multe dosare, cel al posturilor fictive este singurul în care a fost inculpat.

Printre presupuşii beneficiari ai acestor locuri de muncă figurează un fost prefect, suspectat că a beneficiat de un şofer plătit de cabinetul primarului din Paris. Este vorba despre singurul contract semnat de Jacques Chirac.

Fostul şef de stat a susţinut utilitatea acestor angajări realizate de primăria Parisului şi neagă orice deturnare.

Trimiterea în faţa Tribunalului corecţional a fostului preşedinte nu a fost dorită de clasa politică franceză.

Adjunctul purtătorului de cuvânt al UMP, partidul aflat la putere, Dominique Paille, a afirmat că "regretă acest rezultat", evocând o "încercare dureroasă" pentru fostul preşedinte.

"Jacques Chirac este un personaj pe care francezii îl iubesc mult. Este păcat că la finalul carierei sale personale este trimis în faţa tribunalului corecţional", a declarat Paille, la postul de radio France Info.

Înainte de a cunoaşte decizia judecătorului de instrucţie, socialista Segolene Royal a apreciat că o astfel de hotărâre va afecta negativ "imaginea Franţei".

Jacques Chirac s-a consacrat unei fundaţii pentru dezvoltare durabilă şi dialog între culturi, creată de el. Acesta rămâne foarte popular în Franţa. Potrivit unui sondaj de la 13 octombrie, el reuneşte 76 la sută dintre opiniile pozitive, ceea ce îl clasează în fruntea întregii clase politice.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici