James Mattis, secretarul american al Apărării: Diplomaţia rămâne prioritară în eforturile privind denuclearizarea Coreei de Nord

Secretarul american al Apărării, James Mattis, a declarat miercuri că diplomaţia rămâne prioritară în eforturile privind denuclearizarea Coreei de Nord, deşi preşedintele Donald Trump a avertizat că va "distruge" Coreea de Nord dacă va exista o ameninţare directă, relatează site-ul agenţiei Yonhap.

296 afișări
Imaginea articolului James Mattis, secretarul american al Apărării: Diplomaţia rămâne prioritară în eforturile privind denuclearizarea Coreei de Nord

James Mattis: Diplomaţia rămâne prioritară în eforturile privind denuclearizarea Coreei de Nord

În cadrul unei conferinţe militare la Washington, James Mattis a spus că Pentagonul "susţine pe deplin eforturile diplomatice", dar se asigură că există şi opţiuni militare.

"Îl vedeţi ca pe un prim efort al întâlnirilor Adunării Generale a Organizaţiei Naţiunilor Unite, care se desfăşoară săptămâna aceasta la New York. Continuăm să punem presiuni la nivel diplomatic, inclusiv prin sancţiuni economice. Dar, în acest moment, trebuie să recunoaştem realitatea sumbră că opţiunile militare trebuie să fie disponibile pentru a ne proteja aliaţii şi pe noi înşine", a spus Mattis.

Preşedintele american Donald Trump a avertizat, în discursul rostit la ONU, că va "distruge" Coreea de Nord în cazul în care liderul regimului de la Phenian, Kim Jong-Un, îşi va asuma "misiunea sinucigaşă" de a ameninţa Statele Unite.

Sâmbătă, Consiliul de Securitate al ONU a condamnat recentul test balistic efectuat de Coreea de Nord, catalogându-l drept "provocator" şi a cerut Phenianului să acţioneze imediat pentru a-şi demonstra angajamentul privind denuclearizarea Peninsulei Coreene.

Vineri, Coreea de Nord a lansat o rachetă balistică din districtul Sunan, aflat în apropierea Phenianului. Proiectilul ar fi parcurs distanţa de 3.700 de kilometri deasupra Japoniei şi ar fi atins altitudinea de 770 de kilometri, potrivit armatei sud-coreene.

Anterior, testul nuclear desfăşurat la 3 septembrie de către Coreea de Nord a fost de departe cel mai mare dintre cele şase efectuate începând din 2006. Testul a declanşat un cutremur cu magnitudinea de 6,3 grade, seism de zece ori mai puternic decât cel înregistrat în testul anterior din septembrie 2016.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici