Japonezul care a supravieţuit celor două bombe atomice din 1945 a murit - GALERIE FOTO

Japonezul Tsutomu Yamaguchi, care a supravieţuit celor două bombardamente atomice de la Hiroshima şi Nagasaki în 1945, apoi a povestit lumii ororile acestor arme, a murit de cancer la stomac, la vârsta de 93 de ani, au anunţat, miercuri, surse oficiale.

1586 afișări
Imaginea articolului Japonezul care a supravieţuit celor două bombe atomice din 1945 a murit - GALERIE FOTO

Japonezul care a supravieţuit celor două bombe atomice din 1945 a murit (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Yamaguchi era oficial singura victimă recunoscută a celor două bombe nucleare americane. Rănit la Hiroshima, el s-a deplasat două zile mai târziu la Nagasaki, unde a explodat cea de-a doua bombă atomică.

El a decedat luni la Nagasaki, în sud-vestul ţării.

"L-am pierdut pe unul dintre cei mai importanţi martori ai acestui eveniment", a declarat primarul oraşului Nagasaki, Tomihisa Taue. "Experienţa sa dureroasă de a fi trecut prin cele două bombardamente de la Hiroshima şi Nagasaki a reţinut atenţia lumii", a adăugat el.

Inginer la şantierul naval Mitsubishi Heavy Industries, Yamaguchi se afla la Hiroshima într-o delegaţie de serviciu la 6 august 1945, când armata americană a lansat asupra acestui oraş prima bombă atomică din istorie.

El mergea pe o stradă la doi kilometri de punctul "zero", zona terestră situată vertical faţă de explozie, bomba explodând deasupra oraşului.

Suferind arsuri grave la braţe, el s-a întors două zile mai târziu la familia sa din Nagasaki, unde Statele Unite au lansat la 9 august o a doua bombă nucleară. Yamaguchi le povestea colegilor despre bombardamentul de la Hiroshima, când cea de-a doua bombă a explodat, la aproximativ trei kilometri de locul unde se afla.

"Am crezut că norul în formă de ciupercă m-a urmărit până aici", a povestit el mai târziu.

Bombele lansate asupra oraşelor Hiroshima şi Nagasaki au provocat moartea a aproximativ 140.000, respectiv 75.000 de persoane, care au decedat pe loc, din cauza căldurii sau a suflului exploziei, ori în lunile care au urmat, din cauza radiaţiilor.

Yamaguchi nu a început să-şi povestească experienţa decât din 2005, după moartea de cancer a celui de-al doilea fiu al său, supravieţuitor şi el al bombardamentului de la Nagasaki.

În 2006, un documentar a prezentat experienţa sa şi a celorlalte şapte victime ale celor două bombardamente atomice. Doar Yamaguchi a fost însă recunoscut ca fiind "dublă victimă" de către autorităţi.

El a susţinut apoi un discurs la sediul ONU de la New York, cu ocazia difuzării acestui film acolo.

Chiar înainte de moartea sa, Yamaguchi a fost vizitat la 22 decembrie de realizatorul american al filmelor Titanic şi Avatar, James Cameron, care are ca proiect să realizeze un film despre bombele atomice.

"Misiunea mea s-a terminat", a declarat Yamaguchi după acest interviu, potrivit familiei sale.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici