Japonia cere ajutorul forţelor americane staţionate în arhipelag

Japonia a cerut vineri ajutorul forţelor armate americane staţionate în arhipelag pentru a ajuta sinistraţii cutremurului urmat de tsunami din nord-estul Japoniei, a anunţat agenţia Kyodo.

47 afișări
Imaginea articolului Japonia cere ajutorul forţelor americane staţionate în arhipelag

Japonia cere ajutorul forţelor americane staţionate în arhipelag (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Ministrul de Externe, Takeaki Matsumoto, a cerut asistenţă soldaţilor americani, dintre care 47.000 sunt staţionaţi în Japonia, în cadrul unui tratat de securitate încheiat între cele două ţări.

La rândul său, preşedintele american, Barack Obama, a dat asigurări că Statele Unite sunt pregătite să ajute Japonia. "Statele Unite sunt pregătite să ajute poporul japonez în acest moment de mare dificultate. Prietenia şi alianţa dintre naţiunile noastre sunt indestructibile", a declarat preşedintele american într-un comunicat.

Prima Doamnă, "Michelle (Obama) şi cu mine adresăm cele mai sincere condoleanţe poporului japonez, în special celor care au pierdut pe cineva drag în cutremur şi tsunami", a declarat el.

Cutremurul care a afectat vineri nord-estul Japoniei a fost cel mai puternic seism înregistrat vreodată în acest arhipelag, având magnitudinea de 8,9 potrivit institutului american de geofizică (USGS) şi 8,8 potrivit Agenţiei japoneze de meteorologie. Seismul s-a produs la 24,4 kilometri adâncime, la ora 14.46 (07.46 ora României) şi la aproximativ 100 de kilometri în largul prefecturii Miyagi, în nord-estul Japoniei.

Cel puţin 40 de morţi şi 39 de dispăruţi au fost înregistraţi până în prezent, a anunţat vineri poliţia naţională, stabilind un prim bilanţ oficial la şase ore după cutremurul din largul coastelor japoneze.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici