Japonia cere ajutorul Franţei pentru eliberarea celor doi ostatici deţinuţi de gruparea Stat Islamic

Japonia a cerut marţi ajutorul Franţei pentru eliberarea celor doi cetăţeni japonezi ţinuţi ostatici de gruparea jihadistă Stat Islamic. Ministrul japonez al Afacerilor Externe, Fumio Kishida, aflat la Londra, l-a sunat marţi seara pe omologul său francez, Laurent Fabius, a informat diplomaţia niponă într-un comunicat difuzat la Tokyo.

272 afișări
Imaginea articolului Japonia cere ajutorul Franţei pentru eliberarea celor doi ostatici deţinuţi de gruparea Stat Islamic

Japonia cere ajutorul Franţei pentru eliberarea celor doi ostatici deţinuţi de gruparea Stat Islamic (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Guvernul nostru ar dori cooperarea Franţei, în special pentru schimburi de informaţii, în vederea eliberării rapide a cetăţenilor noştri", i-a spus Kishida lui Fabius.

Şeful diplomaţiei franceze s-a angajat să acţioneze "în strânsă colaborare cu autorităţile nipone pentru a ajunge la o soluţie cât mai repede posibil", a precizat Ministerul japonez al Afacerilor Externe.

Gruparea Stat Islamic a ameninţat marţi într-o înregistrare video că va ucide doi ostatici japonezi pe care susţine că îi deţine dacă nu va primi o răscumpărare de 200 de milioane de dolari de la Guvernul nipon, în termen de 72 de ore.

În această înregistrare video, difuzată pe site-urile jihadiste şi a cărei autenticitate nu a putut fi stabilită pentru moment, gruparea care controlează părţi extinse din teritoriul Irakului şi Siriei ameninţă "să îi ucidă în 72 de ore pe cei doi ostatici" şi "cere Guvernului japonez să plătească 200 de milioane de dolari pentru a le salva viaţa".

Purtătorul de cuvânt al Guvernului a anunţat că Tokyo "verifică înregistrarea". Un adjunct al ministrului Afacerilor Externe, Yasuhide Nakayama, va fi trimis în Iordania pentru a urmări evoluţia dosarului.

Japonia a reacţionat imediat precizând că nu va ceda în faţa terorismului.

Premierul japonez Shinzo Abe s-a declarat "foarte indignat de un astfel de act" şi a cerut ca ostaticii "să fie eliberaţi imediat", înainte de a-şi scurta turneul în Orientul Mijlociu.

Statele Unite au cerut de asemenea ca ostaticii să fie eliberaţi "imediat", condamnând "cu forţă ameninţarea proferată de SI de a ucide cetăţeni japonezi".

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici