Japonia este lovită de cel mai grav focar de gripă aviară din istoria ţării. Peste 3 milioane de păsări au fost sacrificate

  • Cel mai grav focar de gripă aviară înregistrat în istoria Japoniei s-a răspândit în noi ferme săptămâna aceasta, relatează Reuters.
  • În aproximativ un sfert din cele 47 de prefecturi ale ţării, oficialii au dispus sacrificări ale păsărilor.
  • Ministerul francez al Agriculturii a informat săptămâna trecută că gripa aviară, H5N8, extrem de patogenă a fost găsită într-o fermă de raţe din sud-vestul ţării, confirmând primul focar al virusului din Franţa în acest an.
955 afișări
Imaginea articolului Japonia este lovită de cel mai grav focar de gripă aviară din istoria ţării. Peste 3 milioane de păsări au fost sacrificate

Japonia este lovită de cel mai grav focar de gripă aviară din istorie. Peste 3 milioane de păsări au fost sacrificate

Aproximativ 32.000 de păsări vor fi sacrificate şi îngropate în oraşul Sukumo din prefectura Kochi din sud-vestul Japoniei după ce a fost descoperit un focar de gripa aviară la o fermă, a declarat miercuri ministerul agriculturii.

Au fost găsite mai multe păsări infectate în două ferme din prefectura Kagawa, unde epidemia de gripa aviara a apărut luna trecută, aproape 30.000 de păsări fiind sacrificate acolo, a declarat ministerul.

Focarul a lovit 12 prefecturi din toată Japonia şi până acum au fost sacrificate 3 milioane de păsări.

Potrivit depratamentului Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură, focarul din Japonia şi Coreea de Sud este una dintre cele două epidemii separate de gripă aviară extrem de patogene care lovesc păsările din întreaga lume.

Atât tulpina care circulă în Asia, cât şi una care se răspândeşte rapid în Europa provin de la păsările sălbatice, au spus specialiştii.

Japonia are un efectiv de aproximativ 185 de milioane de găini pentru oua şi o populaţie de pui pentru carne de 138 de milioane, potrivit ministerului agriculturii.

Fermelor din Japonia li s-a ordonat anterior să dezinfecteze instalaţiile şi să verifice regimurile de igienă, precum şi să se asigure că plasele pentru a păstra păsările sălbatice sunt instalate corect.

Focar Europa

Ministerul francez al Agriculturii a informat săptămâna trecută că gripa aviară, H5N8, extrem de patogenă a fost găsită într-o fermă de raţe din sud-vestul ţării, confirmând primul focar al virusului din Franţa în acest an.

"Laboratorul naţional de referinţă ANSES a confirmat astăzi infecţia unei ferme de 6.000 de raţe cu virusul H5N8 în Benesse-Maremne (regiunea Landes), în care a fost observată o mortalitate ridicată pe 5 decembrie", a declarat ministerul într-un comunicat.

O zonă de securitate a fost înfiinţată în jurul fermei pe 7 decembrie, implicând supravegherea suplimentară, interzicerea mutării păsărilor şi măsuri sanitare suplimentare, a spus ministerul, adăugând că toate raţele de la fermă au fost sacrificate.

Franţa a detectat deja virusul H5N8 la păsările vândute în trei magazine. Investigaţiile au constatat că păsările au fost vândute de aceeaşi persoană în nordul Franţei, a declarat ministerul agriculturii săptămâna trecută.

În plus, trei lebede sălbatice şi o gâscă sălbatică găsite moarte săptămâna trecută au fost, de asemenea, confirmate că poartă virusul H5N8, a declarat ministerul.

Răspândirea virusului în Europa a determinat Franţa să-şi ridice alerta de securitate împotriva gripei aviare la "mare" la începutul lunii noiembrie, ceea ce necesită păstrarea păsărilor în interior sau instalarea unei plase de protecţie pentru a preveni contactul cu păsările sălbatice care răspândesc boala.

Ministerul a subliniat că gripa aviară nu poate fi transmisă prin consumul de produse avicole. Virusul H5N8 nu a fost niciodată detectat la oameni.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici