Jaroslaw Kaczynski candidează la preşedinţia Poloniei

Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al fostului preşedinte polonez Lech Kaczynski care a decedat la 10 aprilie într-un accident aviatic, la Smolensk, va candida la alegerile prezidenţiale de la 20 iunie, relatează Radio Polonia, în pagina online.

17 afișări
Imaginea articolului Jaroslaw Kaczynski candidează la preşedinţia Poloniei

Jaroslaw Kaczynski candidează la preşedinţia Poloniei

Partidul Lege şi Justiţie al lui Kaczynski a anunţat oficial candidatura acestuia luni după-amiază.

Anunţul a fost făcut cu numai câteva ore înainte de termenul-limită, stabilit de Comisia Electorală Naţională pentru ora 16.15 (17.15, ora României), pentru declararea intenţiilor candidaţilor.

Preşedintele Lech Kaczynski şi soţia sa, Maria, au murit la 10 aprilie, după ce avionul lor s-a prăbuşit la Smolensk, în Rusia.

Campania electorală va fi puternic influenţată de accidentul aviatic de la Smolensk (vestul Rusiei). Toţi cei 96 de pasageri ai avionului Tupolev 154 al preşedintelui polonez au murit în urma prăbuşirii aparatului de zbor. Delegaţia, din care făceau parte numeroşi demnitari şi comandanţi militari, urma să participe la ceremoniile organizate la împlinirea a 70 de ani de la masacrul de la Katin, comis în 1940 la ordinele liderului sovietic Iosif Stalin.

Jaroslaw Kaczynski era favorit în cadrul partidului Lege şi Justiţie pentru continuarea "misiunii" fratelui său Lech Kaczynski.

Adam Bielan, şeful echipei de campanie al lui Lech Kaczynski în alegerile din 2005, afirmă că Lech Kaczynski a dorit întotdeauna ca Jaroslaw să devină preşedinte într-o bună zi.

"Trebuie să îndeplinim misiunea victimelor catastrofei de lângă Smolensk. Le datorăm acest lucru lor, îl datorăm patriei noastre (...). Este datoria noastră să le îndeplinim dorinţa", a declarat luni Jaroslaw Kaczynski.

El a adăugat că decizia de a candida este una importantă pentru el, din punct de vedere personal. "Este important să depăşeşti durerea personală şi să îţi asumi sarcinile, în pofida tragediei personale. De aceea, am decis să candidez la preşedinţie, iar familia mea mă susţine".

Candidaţii vor putea strânge până la 26 mai cele 100.000 de semnături necesare pentru a participa la scrutin.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici