Javier Solana, "diplomatul tăcut al UE", se retrage după zece ani de activitate

Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă şi de Securitate Comună al Uniunii Europene, Javier Solana, care se va retrage în această săptămână, va fi ţinut minte ca un maestru al diplomaţiei tăcute, derulată în spatele scenei, comentează publicaţia electronică EUObserver.

46 afișări
Imaginea articolului Javier Solana, "diplomatul tăcut al UE", se retrage după zece ani de activitate

Javier Solana, "diplomatul tăcut al UE", se retrage după zece ani de activitate (Imagine: Mediafax foto/AFP)

Militanţii susţin însă că el ar fi trebuit să depună mai multe eforturi pentru a aşeza problematica drepturilor omului în prim-planul activităţii sale.

Politicianul spaniol se va retrage, marţi (1 decembrie), pentru a ceda locul primului şef al diplomaţiei Uniunii Europene, în momentul intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona.

Oficialul care îi va lua locul, Catherine Ashton (Marea Britanie), va avea o sarcină dificilă să îi calce pe urme.

În cei zece ani de mandat, Solana a transformat politica externă şi de securitate comună a UE din cuvinte pe hârtie într-un organism cu sediul la Bruxelles şi cu circa 800 de experţi militari şi diplomaţi care coordonează activitatea a 23 de misiuni de soluţionare a crizelor din zone fierbinţi precum Golful Aden, Darfur şi Kosovo. A reprezentat personal UE ca purtător de cuvânt şi negociator în aproape 600 de delegaţii internaţionale, străbătând peste patru milioane de kilometri.

Aceste date prezintă doar o mică parte a întregului tablou: beneficiind de un sprijin limitat din partea statelor membre ale UE, Solana s-a bazat pe carisma personală şi pe inteligenţă şi şi-a dedicat întreaga energie pentru a câştiga încrederea liderilor din ţările foste sovietice şi din Orientul Mijlociu.

În vârstă de 67 de ani, Javier Solana doarme cinci ore pe noapte şi continuă să alerge în parcul Cinquantenaire din Bruxelles. Când va ieşi la pensie, va continua să îşi ofere ajutorul în medierile internaţionale şi să "călătorească mult", a declarat cabinetul său.

Realizările lui Solana trec adesea neobservate sau apar în povestiri după mai mulţi ani. În 2001, după bombardamentul asupra discotecii Dolphinarium din Tel Aviv, el l-a convins pe liderul israelian de la acea vreme, Ariel Sharon, să amâne un răspuns militar suficient pentru a încheia un nou armistiţiu cu liderul palestinian, Yasser Arafat.

Iar în 2003, apelul de ultimă oră adresat de Solana preşedintelui moldovean, Vladimir Voronin, l-a determinat pe acesta din urmă să refuze semnarea unui plan de pace rusesc, Memorandumul Kozak, care s-ar fi soldat cu decenii de dominaţie rusească. "Avionul domnului Putin se încălzea deja pe pistă în momentul când a primit vestea", mărturiseşte ambasadorul Rusiei la UE, Vladimir Cijov.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici