Jean-Claude Juncker: Cotele pentru refugiaţi rămân / Martin Schulz: Ţările estice cer solidaritate doar în criza cu Rusia, nu şi în cazul imigraţiei

Sistemul cotelor pentru distribuirea refugiaţilor la nivelul Uniunii Europene va fi menţinut, afirmă Jean-Claude Juncker, şeful CE, în timp ce preşedintele PE, Martin Schulz, a criticat ţările est-europene, notând că vor solidaritate europeană în criza cu Rusia, dar nu şi în cazul imigraţiei.

1138 afișări
Imaginea articolului Jean-Claude Juncker: Cotele pentru refugiaţi rămân / Martin Schulz: Ţările estice cer solidaritate doar în criza cu Rusia, nu şi în cazul imigraţiei

Jean-Claude Juncker: Cotele pentru refugiaţi rămân. Martin Schulz: Ţările estice cer solidaritate doar în criza cu Rusia, nu şi în cazul imigraţiei (Imagine Adrian Piclisan / Mediafax Foto)

"Rămân ataşat ideii că trebuie să răspundem crizei imigranţilor prin solidaritate şi cu inima", a declarat Juncker.

La începutul lunii septembrie, Juncker părea să fi renunţat la ideea distribuirii refugiaţilor conform cotelor obligatorii, notând că solitaritatea nu poate fi impusă de sus. Însă acum a respins această interpretare: "Eu am spus că măsurile nu pot fi impuse doar prin dorinţa celor care vor să le impună şi că trebuie să aducem ţările est şi vest-europene împreună în această privinţă".

Întrebat de un jurnalist dacă nu cumva se amplifică disensiunile la nivelul UE pe tema distribuirii refugiaţilor, Juncker a explicat: "Ştim din viaţa personală că este neobişnuit să iubeşti pe cineva dintr-o dată. Pentru ajungerea la dragoste, trebuie să acordăm timpul necesar".

Juncker a notat că premierul Ungariei, Viktor Orban, este unul dintre principalii critici ai iniţiativei privind refugiaţii, amintind că planul de distribuire a extracomunitarilor a fost aprobat de Consiliul Uniunii Europene. "Nu este vina Uniunii Europene, ci a statelor membre pentru eşecul în privinţa refugiaţilor", a precizat Juncker, citat de EUObserver.

La rândul său, preşedintele Parlamentului European, Martin Schulz, a criticat dur ţările central şi est-europene, denunţând referendumul organizat de Ungaria şi acuzând că Viktor Orban induce în eroare alegătorii, divizând UE.

"Uniunea Europeană se bazează pe compromis, nu pe confruntare. Europa a fost mereu puternică şi a existat un spirit al unităţii. Ţările est-europene cer solidaritate în privinţa dezvoltării economice, în criza cu Rusia, dar refuză solidaritatea când vine vorba de refugiaţi. Solidaritatea este un principiu, nu este selectivă", a argumentat Schulz.

Consiliul Uniunii Europene a stabilit, în septembrie 2015, să distribuie pe bază de cote 160.000 de refugiaţi extracomunitari ajunşi în spaţiul UE. România, Cehia, Slovacia şi Ungaria au votat, în Consiliul UE pentru Justiţie şi Afaceri Interne, împotriva sistemului de relocare a imigranţilor conform unor cote obligatorii, dar schema a fost aprobată. După atentatele comise la Paris în noiembrie 2015, Polonia a semnalat că nu va mai primi refugiaţi.

Zilele trecute, Robert Fico, premierul Slovaciei, ţară care deţine în prezent preşedinţia Consiliului UE, afirma că sistemul cotelor obligatorii de distribuire a refugiaţilor "s-a încheiat din punct de vedere politic", deoarece divizează ţările Uniunii Europene. "Sistemul cotelor divizează în mod clar Uniunea Europeană, cred că s-a încheiat din punct de vedere politic", a declarat Robert Fico. "Ceea ce au ţările Grupului Vişegrad - Slovacia, Cehia, Ungaria şi Polonia - spun de peste un an şi jumătate a devenit acum politica oficială a UE. Oricine vrea divizarea Europei va menţine pe masă sistemul cotelor (de distribuire a refugiaţilor -n.red.); cine vrea să unească Europa trebuie să propună un nou concept de combatere a migraţiei ilegale", a insistat Fico, a cărui ţară deţine preşedinţia semestrială a Consiliului UE.

Recent, cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a admis că a eşuat în impunerea sistemului cotelor obligatorii de distribuire a refugiaţilor la nivelul UE, propunând ţărilor central şi est-europene să dea dovadă de o "solidaritate flexibilă".

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici