Jean-Claude Juncker: Ucraina va fi în măsură să adere la UE şi NATO abia peste 20-25 de ani

Ucraina va avea nevoie de cel puţin încă 20 de ani înainte să adere la Uniunea Europeană sau NATO, consideră preşedintele Comisiei Europene (CE) Jean-Claude Juncker, spulberând speranţele acestei foste republici sovietice de aderare rapidă la blocul şi alianţa occidentale, relatează DPA online.

1512 afișări
Imaginea articolului  Jean-Claude Juncker: Ucraina va fi în măsură să adere la UE şi NATO abia peste 20-25 de ani

Jean-Claude Juncker: Ucraina va fi în măsură să adere la UE şi NATO abia peste 20-25 de ani (Imagine: AP/ Mediafax Foto)

Eforturi în vederea unei apropieri de Uniune se află în centrul actualei crizei din fosta republică sovietică, care a fost declanşată de proteste violente, în 2013, faţă de un refuz al fostului regim prorus de a finaliza un acord de liber-schimb UE-Ucraina.

Acordul respectiv a fost, între timp, semnat şi a început să fie implementat, iar UE acţionează pentru ca cetăţenii ucraineni să poată vizita blocul european fără vize. Oficiali ucraineni de rnag înalt şi-au exprimat totodată dorinţa ca ţara să devină membră a Uniunii.

Însă preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker a declarat joi, într-un discurs pe care l-a susţinut la Haga, că "Ucrana nu va fi în măsură, în mod clar, să devină membră a UE în următorii 20-25 de ani şi nici a NATO".

Kievul s-a apropiat tot mai mult de Alianţa Nord-Atlantică în ultimii ani, după ce Rusia a anexat Peninsula ucraineană Crimeea (sud) în 2014 şi în contextul în care se confruntă, de atunci, cu o rebeliune separatistă prorusă în regiunea Donbas (est).

Ucraina a găzduit anul trecut exerciţii militare NATO, într-un adevărat spectacol de forţă împotriva redutabilului său vecin de la est.

Moscova a denunţat în mod repetat extinderea către est a Alianţei militare occidentale drept o ameninţare la adresa securităţiii sale. Rusia a ocupat Crimeea, unde se află o bază navală rusă extrem de importantă, la Marea Neagră, după ce ucrainenii l-au îndepărtat de la putere pe fostul preşedinte prorus Viktor Ianukovici.

Juncker a făcut aceste declaraţii în contextul în care Olanda urmează să se pronunţe în aprilie, în cadrul unui referendum, asupra acordului de liber schimb dintre UE şi Ucraina. Preşedintele Comisiei a apreciat că unii dintre olandezi au înţeles în mod greşit acest acord drept un prim pas către aderarea fostei republici sovietice la blocul european.

Comisia joacă un rol de prim-plan în negocierile de aderare ale ţărilor care aspiră să devină membre ale Uniunii.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici