Jens Stoltenberg: NATO intensifică măsurile de contracarare a atacurilor biologice

  • Jens Stoltenberg: Alianţa Nord-Atlantică va intensifica măsurile de contracarare a atacurilor biologice
  • Secretarul general NATO: "Aceste arme sunt, la fel ca armele chimice, în general interzise, dar noi trebuie să fim pregătiţi să contracarăm utilizarea lor"
  • Stoltenberg: "NATO nu deţine arme interzise, dar avem un spectru larg de capabilităţi pentru a riposta la astfel de atacuri"
1781 afișări
Imaginea articolului Jens Stoltenberg: NATO intensifică măsurile de contracarare a atacurilor biologice

Jens Stoltenberg: NATO intensifică măsurile de contracarare a atacurilor biologice

Alianţa Nord-Atlantică va intensifica, în contextul efectelor pandemiei, măsurile de apărare împotriva atacurilor cu arme biologice sau chimice, afirmă secretarul general NATO, Jens Stoltenberg.

Deşi subliniază că pandemia nu este generată de un virus dezvoltat în laborator, Jens Stoltenberg atrage atenţia că actuala criză evidenţiază riscurile atacurilor biologice sau chimice.

În acest context, Jens Stoltenberg afirmă că Alianţa Nord-Atlantică va intensifica acţiunile de contracarare a atacurilor cu arme neconvenţionale, inclusiv prin îmbunătăţirea schimburilor de informaţii între serviciile de securitate.

"Aceste arme sunt, la fel ca armele chimice, în general interzise, dar noi trebuie să fim pregătiţi să contracarăm utilizarea lor, dat fiind că există în continuare arme de acest tip", a declarat Jens Stoltenberg, avertizând că grupuri teroriste sau state pot utiliza arme biologice ori chimice, ceea ce ar putea genera moartea a sute de mii de persoane.

"NATO nu deţine arme interzise, dar avem un spectru larg de capabilităţi pentru a riposta la astfel de atacuri", a explicat Jens Stoltenberg, într-un interviu acordat agenţiei DPA, preluat de publicaţia Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Alianţa Nord-Atlantică ar activa Articolul 5, privind apărarea colectivă, în cazul unui atac cu arme biologice care ar viza un stat NATO, a subliniat Jens Stoltenberg.

Secretarul general NATO a dat asigurări că Alianţa Nord-Atlantică va continua să ofere asistenţă logistică pentru atenuarea efectelor actualei pandemii. "NATO şi forţele militare pot susţine distribuirea vaccinurilor", a subliniat Stoltenberg.

Centrul Euro-Atlantic de Coordonare a Reacţiilor la Dezastre oferă de câteva luni asistenţă în acţiunile statelor membre NATO de contracarare a efectelor pandemiei.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, a avertizat din iulie că pandemia evidenţiază riscurile atacurilor teroriste cu arme biologice.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici