Joe Biden, aflat în vizită în Turcia, avertizează asupra pericolului concentrării puterilor

Vicepreşedintele american Joe Biden a subliniat sâmbătă caracterul "coroziv" al concentrării puterilor în mâinile liderului unei ţări, în timpul unei vizite în Turcia, unde Guvernul islamo-conservator este deseori acuzat de derive autoritare, relatează AFP.

251 afișări
Imaginea articolului Joe Biden, aflat în vizită în Turcia, avertizează asupra pericolului concentrării puterilor

Joe Biden (Imagine: Andreea Alexandru/ Mediafax Foto)

"Părinţii noştri fondatori (ai Statelor Unite) au ajuns la concluzia că o concetrare a puterilor este lucrul cel mai coroziv care se poate întâmpla în orice sistem" politic, a declarat Biden în cadrul unui discurs rostit la Istanbul, în faţa reprezentanţilor societăţii civile turce.

"Continuăm să gândim acelaşi lucru", a adăugat el.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan, ales în august pentru un mandat de cinci ani după ce a condus timp de 11 ani Guvernul turc, face obiectul a numeroase critici care denunţă deriva sa autoritară şi intenţia de a islamiza societatea turcă.

Ca şi alte ţări, Statele Unite şi-au exprimat periodic îngrijorarea în legătură cu atingerile aduse libertăţilor în Turcia de la fronda antiguvernamentală, reprimată dur, care a afectat ţara în iunie 2013.

Dacă va fi reales pentru un al doilea mandat, aşa cum îi permite actuala Constituţie turcă, Erdogan, care îl va primi sâmbătă pe Biden pentru un dejun de lucru, ar putea conduce ţara până în 2024.

Oficialul american s-a ferit să facă aluzie la Turcia în discursul său, afirmând că nu se află la Istanbul pentru a face "prozelitism".

"Cea mai bună modalitate de a proteja libertăţile este de a evita concetrarea puterilor în mâinile unei singure aripi guvernamentale", a insistat el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici