Joe Biden evocă, în Washington Post, intenţia consolidării alianţei naţiunilor democratice

  • Preşedintele SUA, Joe Biden, evocă, în cotidianul The Washington Post, intenţia consolidării alianţei naţiunilor democratice
  • Biden: "Turneul are rolul de a îndeplini înnoirea angajamentului Americii faţă de aliaţi şi parteneri şi de a demonstra capacitatea democraţiilor de a face faţă provocărilor"
  • Statele Unite vor o relaţie "stabilă şi predictibilă" cu Rusia, dar vor răspunde la eventuale noi "acţiuni negative", avertizează Joe Biden
303 afișări
Imaginea articolului Joe Biden evocă, în Washington Post, intenţia consolidării alianţei naţiunilor democratice

Preşedintele SUA, Joseph Biden, pledează, într-un editorial publicat în cotidianul The Washington Post, pentru consolidarea alianţei naţiunilor democratice, subliniind că acesta este unul dintre obiectivele turneului său în Europa, unde va participa la summitul NATO şi la o reuniune cu liderii UE.

Joseph Biden se va deplasa în Marea Britanie, Belgia şi Elveţia, pentru reuniunile G7 şi NATO, precum şi pentru summitul SUA - Uniunea Europeană. Liderul american urmează să aibă o serie de întrevederi bilaterale, inclusiv cu premierul Marii Britanii, Boris Johnson, cu preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, şi cu cel al Rusiei, Vladimir Putin.

"Miercuri, voi pleca în Europa, în prima vizită externă de la începerea mandatului de preşedinte. Este un turneu pentru întrevederi cu mulţi dintre cei mai apropiaţi parteneri democratici ai noştri, inclusiv în cadrul Grupului G7, cu aliaţii NATO şi cu liderii Uniunii Europene, înainte de a încheia printr-o întâlnire cu Vladimir Putin. În acest moment de incertitudine globală, în contextul în care lumea încă se confruntă cu o pandemie care se produce o dată la o sută de ani, turneul are rolul de a îndeplini înnoirea angajamentului Americii faţă de aliaţi şi parteneri şi de a demonstra capacitatea democraţiilor de a face faţă provocărilor şi de a contracara ameninţările acestei noi ere", afirmă Joseph Biden în editorialul intitulat "Vizita mea în Europa se înscrie în planul Americii de a revitaliza democraţiile lumii", publicat în cotidianul The Washington Post.

"Fie că este vorba despre încheierea pandemiei peste tot, de a îndeplini obiectivele pentru atenuarea încălzirii climei sau de a contracara activităţile dăunătoare ale guvernelor din China şi Rusia, Statele Unite trebuie să conducă lumea de pe o poziţie de putere. Graţie Planului American de Salvare şi strategiei naţionale de vaccinare, economia noastră creşte acum mai rapid decât în orice alt moment din ultimii aproape 40 de ani. (...) Şi, în condiţiile în care relansarea economică a SUA contribuie la stimularea economiei globale, vom fi mai puternici şi mai capabili dacă suntem înconjuraţi de naţiuni care susţin valorile noastre şi viziunea noastră asupra viitorului, de alte democraţii. Aceasta este agenda pe care o voi avansa la fiecare întrevedere", subliniază Joseph Biden.

"Valorile democratice comune sunt baza celei mai de succes alianţe din istorie. La Bruxelles, la summitul NATO, voi afirma angajamentul de neclintit al SUA pentru Articolul 5 şi voi asigura că alianţa noastră este puternică în faţa oricărei provocări, inclusiv în cazul ameninţărilor de genul atacurilor cibernetice şi infrastructurii esenţiale", continuă preşedintele SUA.

"Tot la Bruxelles, mă voi întâlni cu preşedintele Comisiei Europene şi cu preşedintele Consiliului European pentru a discuta despre modul în care SUA şi Europa pot colabora strâns asupra provocărilor mondiale. Ne vom concentra pe a asigura că democraţiile cu economii de piaţă, nu China sau alţii, scriu regulile secolului 21 în materie de comerţ şi tehnologie. Şi vom continua să urmărim obiectivul unei Europe unite, liberă şi în pace", subliniază Joseph Biden.

"Prin urmare, când mă voi întâlni cu Vladimir Putin, la Geneva, va fi după discuţii la nivel înalt cu prieteni, parteneri şi aliaţi care văd lumea prin aceeaşi optică precum SUA şi cu care am înnoit relaţiile şi obiectivele comune. Suntem uniţi pentru a contracara provocările Rusiei asupra securităţii europene, începând cu agresiunea din Ucraina, şi nu va exista niciun dubiu privind determinarea SUA de a apăra valorile noastre democratice, pe care nu le putem separa de interese. În conversaţiile cu preşedintele Putin, am fost clar şi direct. Statele Unite nu vor conflict. Vrem o relaţie stabilă şi predictibilă prin care să putem colabora cu Rusia în probleme de stabilitate strategică şi controlul armamentului. De aceea, am acţionat imediat pentru prelungirea cu cinci ani a Noului Tratat START şi pentru consolidarea securităţii poporului american şi a lumii. În acelaşi timp, am impus şi consecinţe semnificative pentru comportamente care încalcă suveranitatea SUA, inclusiv pentru interferenţele în alegerile noastre democratice. Iar preşedintele Putin ştie că nu voi ezita să răspund la viitoare activităţi negative. Când ne vom întâlni, voi sublinia din nou angajamentul SUA, al Europei şi al democraţiilor similare de a susţine drepturile omului şi demnitatea", precizează Joseph Biden.

"Aceasta este o întrebare definitorie a vremurilor noastre: Se pot mobiliza democraţiile pentru a oferi rezultate reale pentru cetăţenii noştri într-o lume aflată în schimbare rapidă? Alianţele şi instituţiile democratice care au configurat lumea în ultimul secol vor putea demonstra abilitatea de a acţiona împotriva ameninţărilor moderne şi actualilor adversari? Eu cred că răspunsul este afirmativ. Iar săptămâna viitoare, în Europa, avem şansa de a demonstra acest lucru", concluzionează Joseph Biden.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici