Johannes Hahn: Există un boom legat de interesul guvernelor vizavi de Strategia UE pentru Dunăre

Comisarul european pentru Politica Regională, Johannes Hahn, susţine că la Bruxelles au fost primte, în procesul de consultare publică cu privire la Strategia UE pentru Regiunea Dunării, peste 100 de proiecte din partea guvernelor şi a altor părţi interesate, ceea ce reprezintă "un boom" în domeniu.

79 afișări
Imaginea articolului Johannes Hahn: Există un boom legat de interesul guvernelor vizavi de Strategia UE pentru Dunăre

Johannes Hahn: Există un boom legat de interesul guvernelor vizavi de Strategia UE pentru Dunăre (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"În cadrul consultării publice, am primit peste 100 de contribuţii din partea guvernelor şi a altor părţi interesate. Avem de-a face cu un adevărat boom al Dunării. Pentru a se ajunge la o strategie a Dunării bine concentrată, serviicile mele sintetizează tot ce este mai bun dintre ideile emise în cadrul procesului de consultare. Strategia va fi judecată după rezultate, iar propunerea pe care o vom prezenta la sfârşitul anului va fi însoţită de un plan de acţiune pentru a ne concentra eforturile asupra unui număr limitat de priorităţi", a declarat, miercuri, Johannes Hahn în discursul de deschidere a conferinţei care marchează sfârşitul seriei de evenimente destinate consultării publice cu privire la Strategia UE pentru Regiunea Dunării.

El a precizat că dintre ideile care au fost prezentate vor fi alese cele care întrunesc cea mai largă susţinere şi de care este nevoie cel mai urgent.

Johannes Hahn a spus că strategia Dunării ar trebui să întărească economia, iar la finalul crizei financiare ar trebui să abordeze factorii de bază care limitează potenţialul de dezvoltare durabilă a regiunii.

Oficialul CE a explicat că au fost sugerate trei direcţii principale în procesul de consultare, acestea fiind aspectele socio-economice, de mediu şi de conectivitate.

"În primul rând, în ceea ce priveşte aspectele socio-economice trebuie să eliminăm obstacolele în calea dezvoltării, obstacolele care mai există în calea relaţiilor comeciale libere în regiune. O propunere pe care o studiem este cea privind un forum anual de afaceri pentru regiunea Dunării. (…) A doua direcţie este cea a aspectelor de mediu. În acest domeniu vom sprijini, în mod special, acţiunile deja aprobate de statele membre, cum este planul de gestionare a bazinului hidrografic. Dar cred că noua strategie trebuie să sprijine şi investiţii mai importante în tratarea apelor reziduale, cu proiecte ca instalaţia de tratare a apelor reziduale din Constanţa (…) În privinţa celei de-a treia direcţii, conectivitatea, sunt nerăbdător să văd că noua strategie facilitează punerea în aplicare a proiectelor de infrastructură de energie şi transport fără de care nu putem obţine prosperitate regiunii", a mai spus comisarul european pentru Politica Regională.

El mai susţine că Strategia Dunării ar trebui să ducă la îmbunătăţiri în activitatea poliţiei şi justiţiei şi în cooperarea vamală.

Comisia Europeană, Ministerul Afacerilor Externe şi Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului organizează, în perioada 9-11 iunie, la Constanţa şi Tulcea, Conferinţa de închidere a procesului de consultare publică cu privire la Strategia UE pentru Regiunea Dunării.

La eveniment mai participă ministrul Afacerilor Externe, Teodor Baconschi, ministrul Dezvoltării Regionale şi Turismului, Elena Udrea, ministrul Mediului şi Pădurilor, László Borbély, înalţi reprezentanţi ai statelor din bazinul Dunării şi ai Comisiei Europene, membri ai Parlamentului European, reprezentanţi ai administraţiei publice centrale şi locale şi ai societăţii civile.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici