John Kerry anunţă că se va reangaja "pe deplin" în negocierile asupra programului nuclear iranian

Secretarul de Stat american John Kerry a anunţat vineri, după ce a părăsit spitalul din Boston în care a fost operat în urma unei fracturi de femur, că se va reangaja "pe deplin" în negocierile asupra dosarului nuclear iranian, relatează Reuters în pagina electronică.

77 afișări
Imaginea articolului John Kerry anunţă că se va reangaja "pe deplin" în negocierile asupra programului nuclear iranian

John Kerry anunţă că se va reangaja "pe deplin" în negocierile asupra programului nuclear iranian (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şeful diplomaţiei americane a precizat că va participa personal la negocieri, după următoarea reuniune privind dialogul strategic şi economic cu China, care va avea loc în perioada 22-24 iunie, la Washington.

"Mă voi angaja (...) pe deplin (...) în aceste discuţii. Sunt aici deja. Nu am pierdut nimic. Mă voi întoarce la faţa locului (...) în următoarele zile, cu scopul de a face în aşa fel încât lucrurile să meargă în acest moment crucial pentru negocieri", a dat asigurări el.

Potrivit unei surse diplomatice citate vineri de agenţia rusă Tass, negocierile dintre Iran şi Grupul P5+1 (China, Franţa, Marea Britanie, Rusia, Statele Unite, plus Germania) sunt aproape blocate şi termenul limită de 30 iunie stabilit pentru încheierea unui acord final ar putea fi amânat.

"Procesul este aproape blocat. Există riscul ca termenul limită să fie din nou amânat", a spus sursa citată de Tass.

Statele Unite insistă asupra încheierii negocierilor la 30 iunie, dar oficiali din alte ţări au sugerat deja că acest termen ar putea fi depăşit, deoarece negocierile tehnice stagnează de mai mult timp.

Iranul şi Grupul P5+1 au încheiat un acord cadru pe 2 aprilie, la Lausanne, care prevede limitarea şi încadrarea activităţilor nucleare ale Iranului în schimbul anulării sancţiunilor internaţionale impuse Teheranului. Acest acord trebuie confirmat printr-un text definitiv până la 30 iunie.

Şeful diplomaţiei americane a fost supus unei intervenţii chirurgicale acum zece zile la Massachusetts General Hospital după ce şi-a fracturat femurul într-un accident de bicicletă, la 31 mai, în apropiere de Geneva.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici