John Kerry avertizează asupra oricărei tentative de preluare ilegală a puterii în Afganistan

Secretarul de Stat american John Kerry a avertizat, marţi, împotriva oricărei tentative de a prelua ilegal puterea în Afganistan, ameninţând cu întreruperea ajutorului financiar şi pentru securitate acordat ţării.

310 afișări
Imaginea articolului John Kerry avertizează asupra oricărei tentative de preluare ilegală a puterii în Afganistan

John Kerry (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Orice acţiune care va viza preluarea puterii prin mijloace extra-legale va costa Afganistanul susţinerea financiară şi în materie de securitate oferită de Statele Unite şi comunitatea internaţională", a declarat Kerry în timpul unei escale tehnice la Tokyo, în timp ce situaţia postelectorală se tensionează între cei doi candidaţi la alegerile prezidenţiale afgane.

"Am luat notă cu cea mai mare îngrijorare de informaţiile care fac referire la proteste în Afganistan (...) Statele Unite aşteaptă ca instituţiile electorale afgane să ofere o examinare completă şi în profunzime a acuzaţiilor plauzibile de nereguli", a adăugat Kerry, care se îndreaptă către Beijing.

Şeful diplomaţiei americane le-a cerut "tututor liderilor afgani să îşi menţină calmul pentru a păstra progresul înregistrat în ultimul deceniu precum şi încrederea poporului afgan".

Potrivit rezultatelor provizorii ale celui de-al doilea tur al alegerilor prezidenţiale publicate luni, economistul Ashraf Ghani se află pe primul loc cu 56,4 la sută din voturi, dar adversarul său Abdullah Abdullah (43,5 la sută) a respins rezultatele, scrutinul fiind marcat de o fraudă masivă, în opinia lui.

Anunţarea rezultatelor, amânată de mai multe ori, nu a dispersat confuzia generală. Abbdullah, care şi-a devansat clar adversarii în primul tur, cere analizarea mai aprofundată a fraudelor care i-ar fi putut fura victoria.

"Rezultatele anunţate de comisie sunt o atingere adusă voinţei poporului", a declarat pentru AFP Mujib Rahman Rahimi, purtătorul de cuvânt al lui Abdullah, care a afirmat că echipa sa a întrerupt contactele realizate în ultimele zile cu echipa adversă, după anunţarea rezultatelor.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici