John Kerry cere Congresului calm în situaţia dosarului nuclear iranian: "Există o pauză. Dacă nu funcţionează, ne rezervăm OPŢIUNEA MILITARĂ"

Secretarul de Stat american John Kerry a cerut din nou aleşilor din Congresul american să nu sporească sancţiunile împotriva Iranului pentru a da o şansă negocierilor cu grupul P5+1 cu privire la programul nuclear iranian.

409 afișări
Imaginea articolului John Kerry cere Congresului calm în situaţia dosarului nuclear iranian: "Există o pauză. Dacă nu funcţionează, ne rezervăm OPŢIUNEA MILITARĂ"

John Kerry (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Cerem tuturor să se calmeze, să se uite cu atenţie la ce se poate realiza şi la care este realitatea", a declarat liderul diplomaţiei americane înaintea unei reuniuni cu uşile închise cu senatorii membri ai comisiei bancare, solicitând o amânare de "câteva săptămâni".

"Dacă Congresul va impune unilateral noi sancţiuni, aceasta ar putea distruge calea negocierilor, le-ar opri şi ar spulbera orice reuşită", a declarat acesta pentru jurnalişti.

Conform lui, grupul P5+1 (Statele Unite, Franţa, Marea Britanie, Rusia, China şi Germania) este unit în jurul unei propuneri "dure". "Dacă nu ar fi dură, de ce nu ar fi acceptat-o deja Iranul?", a întrebat el.

"Există o pauză pentru că este o propunere dură", a continuat diplomatul. "Dacă aceasta nu va funcţiona, ne rezervăm dreptul de a întări sancţiunile (...) şi ne rezervăm şi opţiunea militară".

John Kerry s-a întâlnit miercuri cu aleşii pentru a-i convinge să aştepte înainte de a vota un nou set de sancţiuni. Camera a adoptat în iulie un proiect de lege foarte dur, care pune, spre exemplu, pe lista neagră întreaga industrie de automobile iraniană, şi este rândul Senatului să elaboreze proiectul său, înaintea unei eventuale armonizări a celor două versiuni.

Vizita secretarului de Stat intervine după eşecul, la 9 noiembrie la Geneva, a negocierilor între Teheran şi puterile grupului 5+1. Toate aceste state trebuie să revină în oraşul elveţian la 20 noiembrie pentru a încerca să obţină un acord provizoriu pentru a opri programul nuclear iranian controversat.

Miercuri, preşedinţii Barack Obama şi Francois Hollande au vorbit la telefon şi au "confirmat împreună deplina lor susţinere pentru textul elaborat de grupul E3+3 (Statele Unite, Rusia, China, Franţa, Marea Britanie şi Germania) la 9 noiembrie, care constituie baza unui acord serios, solid şi credibil. Este acum rândul Iranului de a veni cu un răspuns pozitiv", conform unui comunicat al preşedinţiei franceze.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici