Josef Fritzl, condamnat la închisoare pe viaţă (Galerie Foto)

Austriacul Josef Fritzl a fost condamnat joi la închisoare pe viaţă şi la internare într-o instituţie psihiatrică, de un tribunal din Sankt-Poelten, pentru violarea şi sechestrarea fiicei sale timp de 24 de ani, precum şi pentru omucidere.

141 afișări
Imaginea articolului Josef Fritzl, condamnat la închisoare pe viaţă (Galerie Foto)

Josef Fritzl, condamnat la închisoare pe viaţă (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Acesta este verdictul, pronunţat în cursul după-amiezii, de cei trei magistraţi şi opt juraţi ai tribunalului, după cele patru zile de dezbateri ale "procesului secolului", cum a fost acesta numit de presă.

Acuzatul a primit verdictul fără nicio reacţie. Anterior, când a luat cuvântul pentru ultima dată, aşa cum prevede legea, înainte ca juraţii să se retragă pentru deliberări, acesta a declarat laconic: "Îmi pare rău din tot sufletul, dar nu mai pot face nimic, din nefericire".

Cu o zi înainte, miercuri, Josef Fritzl s-a declarat, în mod surprinzător, "vinovat" pentru capetele de acuzare de omucidere, pasibil de închisoare pe viaţă, şi sclavie, pe care nu le recunoscuse anterior, pledând, iniţial, "vinovat" faţă de celelalte patru capete de acuzare: sechestrare, violuri, incest şi ameninţări.

Acesta a fost găsit vinovat pentru toate cele şase capete de acuzare.

Josef Fritzl a acceptat verdictul şi nu va face apel, a anunţat acesta.

Ca urmare, Josef Fritzl va fi mai întâi internat într-o instituţie psihiatrică specializată sau într-o închisoare care dispune de un centru psihiatric. În cazul unei vindecări a "devianţelor sexuale" constatate la expertiza psihiatrică, acesta va părăsi centrul psihiatric pentru a-şi ispăşi restul pedepsei într-o închisoare.

 

Procurorul a cerut închisoare pe viaţă

Anterior, procurorul Christiane Burkheiser a cerut împotriva inculpatului "pedeapsa maximă", care constă în închisoarea pe viaţă, şi internarea sa într-un centru psihiatric pentru o perioadă nedeterminată. Procurorul şi-a motivat rechizitoriul argumentând prin "riscul de recidivă" şi faptul că acuzatul reprezintă un "pericol", în pofida vârstei sale avansate, de 73 de ani.

Astfel, Christiane Burkheiser a urmat recomandările expertului psihiatru, Adelheid Kastner, care a declarat în faţa instanţei că Josef Fritzl i-a mărturisit că este "născut să violeze".

Pedeapsa cu închisoarea pe viaţă era cea pe care Fritzl o risca din cauza morţii unuia dintre copiii născuţi în pivniţa casei în care locuia, unde a ţinut-o pe fiica sa în sclavie sexuală. Nou-născutul suferea de grave tulburări respiratorii, dar tatăl său a refuzat să îl interneze într-un spital, iar acesta a murit la două zile de la naştere.

Eva Plaz, avocata victimelor, a fost purtătoarea de cuvânt a fiicei lui Fritzl, Elisabeth. "Ea vrea ca acesta să fie făcut responsabil de actele sale până la moartea sa", a spus ea.

În replică, avocatul apărării, Rudolf Mayer, a fost de părere că, ţinând cont de tulburările psihiatrice şi de mărturisirile clientului său, acesta ar trebui să beneficieze de "circumstanţe atenuante".

Procesul a fost marcat de o tulburătoare mărturie video, lungă de 11 ore, a lui Elisabeth - în vârstă de 42 de ani în prezent, dar care avea doar 18 ani la începutul dramei, în timp ce tatăl acesteia avea vârsta de 49 de ani - care a prezentat traseul unui "martiriu inimaginabil", potrivit spuselor procurorului, îndurat timp de peste jumătate din viaţa sa.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici