Josep Borrell: Relaţiile UE-Rusia trec printr-o perioadă "dificilă". Moscova vrea cooperare

  • Josep Borrell: Relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Rusia trec printr-o perioadă "dificilă"
  • Borrell: "În mod categoric, relaţiile bilaterale sunt afectate grav, iar cazul Aleksei Navalnîi reprezintă atingerea nivelului cel mai scăzut"
  • Serghei Lavrov: "Principala problemă este lipsa normalităţii în relaţiile dintre Rusia şi UE"
578 afișări
Imaginea articolului Josep Borrell: Relaţiile UE-Rusia trec printr-o perioadă "dificilă". Moscova vrea cooperare

Relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Rusia traversează o perioadă "dificilă", a afirmat vineri, la Moscova, Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant UE pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate, conform site-ului Tagesschau.de.

"Relaţiile noastre se află într-un moment dificil. În mod categoric, relaţiile bilaterale sunt afectate grav, iar cazul Aleksei Navalnîi reprezintă atingerea nivelului cel mai scăzut", a declarat Josep Borrell Fontelles cu ocazia întreverii cu ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Josep Borrell Fontelles este cel mai înalt oficial UE care efectuează o vizită în Rusia în ultimii aproape patru ani.

Rusia este "dispusă să răspundă la toate întrebările. Principala problemă este lipsa normalităţii în relaţiile dintre Rusia şi UE, principalii actori din Europa", a declarat, la rândul său, Serghei Lavrov, subliniind că actuala criză nu este în interesul părţilor.

"Noi dorim continuarea dialogului politic. Într-adevăr, în prezent, relaţiile bilaterale nu sunt în cel mai bun moment", a precizat Serghei Lavrov.

Relaţiile dintre Uniunea Europeană şi Rusia s-au deteriorat după anexarea regiunii ucrainene Crimeea, în 2014, şi în contextul conflictului separatist din estul Ucrainei. Uniunea Europeană a impus o serie de sancţiuni Rusiei. La rândul său, Administraţia Vladimir Putin a criticat suplimentarea capabilităţilor militare în unele state est-europene membre NATO şi UE.

Uniunea Europeană a criticat, marţi seară, condamnarea la închisoare a lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, cerând eliberarea imediată a acestuia. "Condamnarea lui Aleksei Navalnîi intră în contradicţie cu angajamentele internaţionale asumate de Rusia în privinţa normelor statului de drept şi libertăţilor fundamentale. Sentinţa intră în contradicţie cu un verdict al Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO), care a catalogat acest caz ca fiind arbitrar şi nerezonabil. Cer eliberarea imediată" a lui Aleksei Navalnîi, a declarat Josep Borrell Fontelles, Înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru Afaceri Externe şi Politici de Securitate.

O instanţă judiciară din Moscova a decis, marţi, condamnarea la trei ani şi şase luni de închisoare a lui Aleksei Navalnîi, liderul opoziţiei ruse, pentru încălcarea condiţiilor unei sentinţe cu suspendare.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Taguri:
ue,
rusia,
moscova

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici