Julian Assange denunţă procesul-spectacol al "deţinutului politic" Bradley Manning

Julian Assange, fondatorul WikiLeaks, refugiat în ambasada Ecuadorului din Londra, a condamnat marţi "procesul-spectacol" al militarului Bradley Manning, judecat pentru că a oferit 700.000 de documente clasificate americane publicate de site-ul său.

944 afișări
Imaginea articolului Julian Assange denunţă procesul-spectacol al "deţinutului politic" Bradley Manning

Julian Assange denunţă procesul-spectacol al "deţinutului politic" Bradley Manning (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"A început procesul într-o instanţă marţială a celui mai important deţinut politic din istoria modernă a Statelor Unite", a declarat Julian Assange, notând că militarul american, judecat în baza Fort Meade (statul Maryland), este acuzat de "infracţiunea de a spune adevărul".

"Aceasta nu este justiţie. Nu se poate numi justiţie. Verdictul a fost dat de mult timp. Este corect ca ceea ce i se întâmplă lui Bradley Manning să fie numit proces-spectacol", a subliniat Assange. "Este un exerciţiu de relaţii publice menit să ofere Guvernului american un alibi pentru posteritate. Este un spectacol de răzbunare inutilă, un avertisment teatral adresat oamenilor care au conştiinţă", a insistat fondatorul WikiLeaks.

Bradley Manning riscă să fie condamnat la detenţie pe viaţă. Julian Assange, în vârstă de 41 de ani, s-a refugiat în iunie 2012 în ambasada Ecuadorului din Londra, pentru a evita extrădarea în Suedia, unde este acuzat de agresiune sexuală. Assange argumentează că, dacă ar fi fost transferat în Suedia, risca să fie extrădat în SUA, unde ar putea fi condamnat la moarte sau la închisoare pe viaţă pentru dezvăluirea de informaţii secrete.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici