Julian Assange riscă să stea ani întregi în ambasada Ecuadorului dacă Londra nu va permite plecarea

Marea Britanie ar putea să nu ofere niciodată permisiunea ca Julian Assange să părăsească ambasada ecuadoriană din Londra, sugerează ministrul britanic de Externe, William Hague.

1436 afișări
Imaginea articolului Julian Assange riscă să stea ani întregi în ambasada Ecuadorului dacă Londra nu va permite plecarea

Julian Assange (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Hague s-a declarat "dezamăgit" de hotărârea Ecuadorului de a-i acorda azil politic lui Assange. "Nu vom oferi autorizaţia necesară ca Julian Assange să plece liber din Marea Britanie, nu există nicio bază legală care să ne oblige în acest sens", a spus Hague, părând să excludă posibilitatea unui atac asupra ambasadei ecuadoriene.

Întrebat dacă această situaţie poate dura luni sau chiar ani întregi, Hague a precizat: "Este posibil", sugerând o perioadă "considerabilă" şi argumentând că "nu există limită de timp" pentru soluţionarea acestui caz. Hague a respins acuzaţiile Ecuadorului privind riscul unui asalt al forţelor de ordine britanice asupra ambasadei din Londra.

Preşedintele Ecuadorului, Rafael Correa, a acceptat să îi acorde azil politic fondatorului WikiLeaks, Julian Assange. Presa sugerase că Foreign Office ar putea anula statutul diplomatic a ambasadei Ecuadorului, pentru a-şi îndeplini "obligaţia legală" privind extrădarea fondatorului WikiLeaks, Julian Assange, conform prevederilor legii Premiselor Diplomatice şi Consulare din 1987. O astfel de măsură ar permite Marii Britanii să revoce statutul diplomatic al unei ambasade de pe teritoriul britanic, pentru a permite poliţiei să intre în clădire.

Fondatorul WikiLeaks se află din 19 iunie în ambasada Ecuadorului din Londra, cerând azil politic în contextul în care justiţia britanică a admis extrădarea sa în Suedia, unde este acuzat de agresiuni sexuale. Assange susţine că extrădarea sa în Suedia ar deschide calea transferului în Statele Unite, unde ar risca pedeapsa cu moartea pentru difuzarea a zeci de mii de mesaje diplomatice şi militare cu caracter confidenţial.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici