Juncker: Scoţia are dreptul de a se face auzită la Bruxelles

Scoţia "are dreptul de a se face auzită la Bruxelles," a declarat preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker, adăugând că EU nu intenţioneză să intervină în politica internă britanică, informează BBC News online.

1750 afișări
Imaginea articolului Juncker: Scoţia are dreptul de a se face auzită la Bruxelles

Juncker: Scoţia are dreptul de a se face auzită la Bruxelles

Oficialul european a făcut aceste declaraţii înainte de întâlnirea cu Nicola Sturgeon, premierul Scoţiei, care urmează să aibă loc miercuri, deşi era iniţial programtă să aibă loc în următoarele săptămâni.

Nicola Sturgeon a venit la Bruxelles pentru a discuta căile prin care ar putea asigura locul Scoţiei în Uniunea Europeană, în urma referendumului britanic de ieşire din Blocul comunitar.

Premierul scoţian spera să îl întâlnească şi pe preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, însă acesta din urmă a spus că o discuţie nu este adecvată în acest moment.

Sturgeon s-a întânit deja cu preşedintele Parlamentului european, Martin Schulz, dar şi cu Gianni Pitella, liderul Alianţei Progresive a Socialiştilor şi Democraţilor din Parlamentul european.

Schulz a declarat că "a ascultat cu atenţie şi a învăţat multe lucruri," în timp ce Pitella a spus că "înţelege" situaţia Scoţiei, dar aceasta este o chestiune de rezolvat în cadrul Regatului Unit.

Premierul Scoţiei a declarat că scopul acestor discuţii este acela de "face lumea să înţeleagă că, spre deosebire de alte zone din Regatul Unite, Scoţia nu doreşte să părăsească Uniunea Europeană".

Pe de altă parte, premierul interimat al Spaniei, Mariano Rajoy, a declarat "Dacă Regatul Unit părăseşte (Uniunea Europeană), la fel va face şi Scoţia".

"Scoţia nu are vreo competenţă să negocieze cu UE. Guvernul spaniol respinge orice fel de negociere cu altcineva decât Regatul Unit," a adăugat Rajoy, citat de Financial Times.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici