Jurnalist al publicaţiei Die Welt, arestat în Turcia pentru "propagandă teroristă" şi "subminarea Guvernului"

Un jurnalist turco-german al publicaţiei Die Welt, reţinut în urmă cu aproape două săptămâni, a fost arestat preventiv în Turcia, fiind acuzat de "propagandă teroristă" şi "subminarea Guvernului", măsura fiind dur criticată de autorităţile germane, relatează Dpa şi BBC News online.

705 afișări
Imaginea articolului Jurnalist al publicaţiei Die Welt, arestat în Turcia pentru "propagandă teroristă" şi "subminarea Guvernului"

Jurnalist al publicaţiei Die Welt, arestat în Turcia pentru "propagandă teroristă" şi "subminarea Guvernului" (Imagine: Arhiva Mediafax Foto/ AFP)

Deniz Yucel, un corespondent din Turcia al publicaţiei germane Die Welt, a fost reţinut în urmă cu 13 zile, fiind suspectat de apartenenţă la o organizaţie teroristă, răspândirea propagandei teroriste şi folosirea ilegală a unor date.

În luna septembrie 2016, Yucel a scris un articol pentru Die Welt în legătură cu folosirea de către autorităţile turce a troll-ilor pe reţelele sociale. Articolul avea la bază emailuri publicate de WikiLeaks şi un grup local de hackeri numit Red Hack.

O parte din aceste emailuri păreau să provină din corespondenţa primită de ministrul turc al Energiei, Berat Albayrak, ginerele preşedintelui Recep Erdogan.

Red Hack este considerată drept o organizaţie teroristă în Turcia.

Cancelarul german Angela Merkel a denunţat drept "amară şi dezamăgitoare" decizia de arestare preventivă a jurnalistului.

"Această măsură este excesiv de dură, mai ales având în vedere că Deniz Yucel s-a predat singur", a declarat Merkel, adăugând că autorităţile germane vor continua să facă presiuni pentru ca jurnalistul să beneficieze de un tratament corect.

Merkel a mai cerut Turciei să ţină cont de "importanţa libertăţii presei într-o societate democratică".

Potrivit Die Welt, durata arestului preventiv în Turcia este de până la cinci ani.

Un număr semnificativ de jurnalişti turci au fost arestaţi în urma măsurilor de epurare luate de Ankara după lovitura de stat eşuată din luna iulie, autorităţile spunând că aceste măsuri sunt necesare în contextul ameninţărilor de securitate cu care se confruntă ţara, în timp ce criticii spun că Erdogan se foloseşte de această situaţie pentru a elimina opoziţia faţă de regimul său.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici