Jurnalişti reţinuţi pentru un film în care preşedintele pare că se scapă în pantaloni

Şase jurnalişti din Sudanul de Sud au fost arestaţi din cauza difuzării unei înregistrări în care se pare că preşedintele Salva Kiir pare că se scapă în pantaloni, afirmă grupurile pentru drepturile presei, citate de BBC.

1280 afișări
Imaginea articolului Jurnalişti reţinuţi pentru un film în care preşedintele pare că se scapă în pantaloni

The Office of President Salva Kiir Mayardit, Twitter

În decembrie, o înregistrare video distribuită pe reţelele de socializare părea să-l arate pe Kiir urinând în pantaloni în timp ce se cânta imnul naţional la o ceremonie.

Şase angajaţi ai radiodifuzorului de stat au fost reţinuţi săptămâna aceasta.

Comitetul pentru protecţia jurnaliştilor (CPJ) solicită acum eliberarea acestora.

Patrick Oyet, preşedintele Uniunii Jurnaliştilor din Sudanul de Sud, a declarat pentru Reuters că jurnaliştii "sunt suspectaţi că au cunoştinţă despre modul în care a apărut videoclipul".

Corporaţia de Radiodifuziune din Sudanul de Sud (SSBC) spune că filmarea nu a fost difuzată niciodată.

Arestările corespund "unui model de securitate care recurge la detenţie arbitrară ori de câte ori oficialii consideră că reportajele sunt nefavorabile", a declarat Muthoki Mumo, reprezentantul CPJ pentru Africa Subsahariană, solicitând eliberarea necondiţionată a ziariştilor.

Kiir a devenit primul preşedinte al Sudanului de Sud - cea mai nouă ţară din Africa - în 2011.

De atunci, însă, ţara a suferit numeroase crize, trecând prin conflicte brutale, tulburări politice, dezastre naturale şi foamete.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici