Justin Trudeau a anunţat că trupele canadiene vor rămâne în Letonia pentru o perioadă de încă patru ani

Guvernul de la Ottawa a prelungit cu patru ani durata prezenţei trupelor canadiene în Letonia, a anunţat premierul canadian Justin Trudeau, aflat într-o vizită la Riga, informează site-ul agenţiei de ştiri Reuters.

234 afișări
Imaginea articolului Justin Trudeau a anunţat că trupele canadiene vor rămâne în Letonia pentru o perioadă de încă patru ani

Justin Trudeau a anunţat că trupele canadiene vor rămâne în Letonia pentru o perioadă de încă patru ani

Cele trei state baltice - Estonia, Letonia şi Lituania, membre NATO din 2004 - se învecinează şi au relaţii dificile cu Rusia, care au devenit şi mai tensionate după intervenţia Moscovei în Ucraina.

Canada a trimis 455 de militari în Letonia, aceştia făcând parte dintr-un grup de luptă NATO care include trupe din Italia, Spania, Polonia şi Slovacia.

Trudeau a mai adăugat că ţara sa va suplimenta efectivele contigentului canadian din Letonia, care ar urma să ajungă la 540 de militari.

Misiunea iniţială a contigentului canadian în Letonia era programată să se încheie pe 31 martie 2019.

"Ne menţinem sprijinul ferm pentru securitatea regiunii baltice", a declarat Trudeau la o conferinţă de presă.

Germania conduce un grup similar în Lituania, Marea Britanie conduce unul în Estonia, iar SUA în Polonia.

Canada şi mai multe state NATO, în special Germania, au devenit ţinta criticilor preşedintelui american Donald Trump, care acuză aliaţii că nu contribuie suficient la organizaţia de securitate.

Membrii NATO şi-au luat angajamentul de a aloca 2% din PIB apărării, obiectiv ce trebuie îndeplinit până în anul 2024.

Statele Unite se află pe primul loc în domeniul cheltuielilor pentru apărare, având un buget militar mai mare decât totalul celorlalte ţări membre, echivalentul a 3,61% din PIB-ul american.

Trudeau va participa la summitul NATO de la Bruxelles din perioada 11-12 iulie, în cursul căruia se preconizează că Trump va relua atacurile pe tema contribuţiilor pentru apărare.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici