Justiţia rusă a deschis un nou proces în cazul asasinării jurnalistei Anna Politkovskaia

Presupuşii asasini ai jurnalistei ruse de opoziţie Anna Politkovskaia, ucisă în 2006, au compărut miercuri în faţa unei curţi cu juraţi, la Moscova, într-un nou proces care s-a deschis, în pofida boicotării unor reprezentanţi ai victimei.

123 afișări
Imaginea articolului Justiţia rusă a deschis un nou proces în cazul asasinării jurnalistei Anna Politkovskaia

Justiţia rusă a deschis un nou proces în cazul asasinării jurnalistei Anna Politkovskaia (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Audierea a început în prezenţa a cinci acuzaţi - patru ceceni şi un fost ofiţer de poliţie moscovit -, dar în lipsa copiilor jurnalistei, care consideră procesul "ilegitim", apreciind că ar fi trebuit să fie consultaţi în legătură cu componenţa juriului, potrivit agenţiilor ruseşti.

"Prezenţa părţii civile este foarte dorită, în cazul în care nu este obligatorie", a declarat avocatul familiei victimei, Murad Musaiev, apreciind că procesul nu se poate desfăşura în absenţa unor reprezentanţi ai familiei victimei, citat de agenţia Ria Novosti.

"Ne opunem categoric continuării audierii în absenţa unor rude ale victimei şi unor reprezentanţi ai lor", a adăugat el, cerând suspendarea procesului până luni.

Dar preşedintele curţii cu juraţi, Pavel Melehin, i-a imputat avocatului "lipsa de respect faţă de curte" şi a apreciat că "dosarul poate fi examinat în aceste condiţii", la aproape şapte ani după comiterea asasinatului, al cărui comanditar încă nu a fost identificat.

Copiii Annei Polikovskaia, Ilia şi Vera, reproşează curţii că a ales juraţii fără să-i consulte şi au stabilit deschiderea procesului pentru o dată la care se ştia că nu pot participa, fiindcă lipsesc din Moscova, potrivit unui comunicat publicat marţi.

"Am aşteptat aproape şapte ani pentru ca vinovaţii să se înfăţişeze, dar statul nu poate aştepta câteva zile", au deplâns ei.

Avocaţii apărării au criticat, de asemenea, componenţa juriului, apreciind că nu include niciun reprezentant originar din Caucazul de Nord, deşi patru acuzaţi provin din Cecenia.

Unul dintre ei, Lom-Ali Gaitukaiev, este suspectat că a fost plătit pentru a organiza asasinarea jurnalistei publicaţiei de opoziţie Novaia Gazeta.

În acest scop, el l-a recrutat pe locotenent-colonelul poliţiei din Moscova Dmitri Pavliucenkov, pe fostul agent de poliţie Serghei Hadjikurbanov şi pe fraţii ceceni Rustam, Djabrail şi Ibraghim Mahmudov, potrivit acuzării.

În faţa juraţilor, Gaitukaiev a respins în mod categoric participarea sa la asasinat. "Nu-mi recunosc în niciun fel vina", a declarat el, potrivit agenţiei Interfax.

"Dacă toţi participanţii au fost găsiţi, de ce încă nu a fost identificat comanditarul după şapte ani?", s-a întrebat avocatul lui Gaitukaiev, apreciind că vinovăţia clientului său nu a fost dovedită.

Delegatul rus pentru Drepturile Omului, Vladimir Lukin, a declarat pentru agenţia Interfax că, în acest gen de afaceri, găsirea comanditarului este lucrul "cel mai dificil şi cel mai important", subliniind că dosarul nu a fost închis.

Cei trei fraţi ceceni, Rustam, Ibraghim şi Djabrail Mahmudov, sunt suspectaţi de comiterea crimei. Doar Rustam, care ar fi tras, se află în detenţie.

În schimb, fraţii săi au fost eliberaţi la capătul unui proces în 2009, dar, în 2010, Curtea Supremă rusă a retrimis cazul Procuraturii, iar ancheta a fost redeschisă cu aceiaşi suspecţi.

În urma unui acord convenit în mai 2012 cu procurorul general adjunct, cazul lui Pavliucenkov, acuzat că a asigurat logistica asasinatului, a fost izolat de restul dosarului şi supus unei proceduri particulare privind reducerea pedepsei.

În contrapartidă, el urma să pledeze vinovat şi să dea numele comanditarului, dar copiii victimei au afirmat că nu şi-a respectat angajamentele.

Pavliucenkov a fost condamnat în decembrie la 11 ani de închisoare pentru implicare în asasinat.

Anna Politkovskaia, ucisă la 7 octombrie 2006 în holul imobilului în care locuia, la Moscova, a fost una dintre puţinii jurnalişti ruşi care au denunţat abuzurile în timpul şi după Războiul din Cecenia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici