Kabulul A SUSPENDAT negocierea unui acord bilateral în domeniul securităţii cu Washingtonul

Guvernul afgan a suspendat miercuri negocierile cu Washingtonul asupra unui acord bilateral în domeniul securităţii, ca reacţie faţă de anunţarea unor negocieri între americani şi rebeli talibani, a anunţat un purtător de cuvânt al preşedintelui Hamid Karzai.

219 afișări
Imaginea articolului Kabulul A SUSPENDAT negocierea unui acord bilateral în domeniul securităţii cu Washingtonul

Kabulul A SUSPENDAT negocierea unui acord bilateral în domeniul securităţii cu Washingtonul (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Există o contradicţie între ceea ce spune şi ceea ce face Guvernul american în privinţa negocierilor de pace", a declarat pentru AFP Aimal Faizi.

Talibanii au deschis marţi un Birou politic la Doha, după care Washingtonul a anunţat că trimite emisari acolo.

Preşedintele Karzaï "a suspendat în această dimineaţă discuţiile cu Statele Unite privind BSA (acordul bilateral în domeniul securităţii)", a adăugat el.

Această decizie a fost motivată prin faptul că "preşedintele este nemulţumit de numele" utilizat pentru desemnarea Biroului politic afgan drept "Birou politic al emiratului islamic Afganistan", a precizat purtătorul de cuvânt.

"Ne opunem acestei denumiri de «emirat islamic Afganistan», pentru simplul motiv că o asemenea entitate nu există", iar "americanii cunoşteau perfect poziţia preşedintelui" Karzai, a declarat Faizi.

"Emiratul islamic Afganistan" era numele dat de talibani regimului lor pe când se aflau la putere la Kabul, în perioada 1996-2001, iar aceştia continuă, de atunci, să îşi numească mişcarea la fel.

Suspendarea negocierilor acestui acord, care urmează să definească modalităţile prezenţei americane în Afganistan, după încheierea misiunii de luptă a NATO la sfârşituil lui 2014, a fost decisă la finalul unei "reuniuni excepţionale" între preşedintele afgan, consilierii săi şi echipa sa însărcinată cu securitatea naţională, a precizat Faizi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici