Khaled Meshaal acuză Israelul că vrea să "distrugă" Moscheea Al-Aqsa

Liderul în exil al mişcării palestiniene Hamas, Khaled Meshaal, a acuzat duminică Israelul că vrea să "distrugă" Moscheea Al-Aqsa, în urma violenţelor înregistrate pe Espalanada Moscheilor din Ierusalim, între credincioşi musulmani şi poliţişti israelieni.

46 afișări
Imaginea articolului Khaled Meshaal acuză Israelul că vrea să "distrugă" Moscheea Al-Aqsa

Khaled Meshaal acuză Israelul că vrea să "distrugă" Moscheea Al-Aqsa (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este vorba despre primul pas pentru divizarea Moscheii, un preludiu pentru demolarea acesteia şi ridicarea unui templu" evreiesc, a declarat Meshaal, într-un discurs susţinut la Damasc, unde se află în exil.

"Ierusalimul aparţine locuitorilor săi arabi, musulmani şi creştini. Viitorul (acestui oraş) nu va fi tranşat pe masa negocierilor, ci pe terenul confruntării şi rezistenţei", a spus Meshaal.

El a făcut apel la liderii arabi "să retragă iniţiativa de pace arabă" propusă de Arabia Saudită şi adoptată de ţările arabe în 2002, care oferă o normalizare a relaţiilor ţărilor arabe cu Israelul, în schimbul unei retrageri din teritoriile ocupate în 1967, creării unui stat palestinian şi unei "soluţii juste" la problema refugiaţilor.

Incidentele de duminică s-au soldat cu zeci de răniţi pe Esplanada Moscheilor şi în vecinătatea acestui loc aglomerat din centrul Oraşului Sfânt.

Acest loc, care adăposteşte Moscheea al-Aqsa şi Cupola Stâncii, este cel de-al treilea loc sfânt al islamului, după Mecca şi Medina. El este, însă, şi cel mai sacru loc pentru evrei, care îl numesc Muntele Templului.

Conflictul s-a relansat la sfârşitul lui septembrie, palestinienii protestând faţă de intruziunea unor evrei extremişti veniţi să se roage pe esplanadă, lucru dezminţit de poliţie.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici