Kievul acceptă jurisdicţia CPI în cazul reprimării violente a manifestaţiilor anti-Ianukovici

Ucraina a acceptat jurisdicţia Curţii Penale Internaţionale pentru presupusele crime comise în timpul reprimării sângeroase fără precedent a manifestaţiilor împotriva preşedintelui ucrainean destituit Viktor Ianukovici, a anunţat joi CPI.

575 afișări
Imaginea articolului Kievul acceptă jurisdicţia CPI în cazul reprimării violente a manifestaţiilor anti-Ianukovici

Kievul acceptă jurisdicţia CPI în cazul reprimării violente a manifestaţiilor anti-Ianukovici (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Astăzi (joi), Grefierul CPI a primit din partea Ucrainei o declaraţie prin care aceasta acceptă competenţa CPI pentru crimele care au fost comise pe teritoriul său în perioada 21 noiembrie 2013 - 22 februarie 2014", a anunţat CPI, într-un comunicat.

"Acceptarea competenţei CPI nu înseamnă declanşarea automată a anchetei. Doar procurorul CPI poate decide dacă va cere autorizaţia judecătorilor pentru iniţierea unei anchete", a adăugat sursa citată.

Parlamentul ucrainean a apelat, pe 25 februarie, la CPI, pentru a lansa urmăriri judiciare împotriva lui Viktor Ianukovici, după trei luni de la începutul mişcării de contestare, reprimată cu violenţă de către forţele de ordine ucrainene.

Criza din Ucraina a început în noiembrie 2013 cu o mişcare de contestare fără precedent, provocată de orientarea prorusă a puterii de la Kiev şi de refuzul de a semna un acord de asociere cu Uniunea Europeană.

Joi, reprezentanţii Ucrainei, Rusiei, UE şi Statelor Unite au ajuns la un acord pentru detensionarea situaţiei din Ucraina, în primul rând prin pentru dezarmarea "grupurilor ilegale", o referire la miliţiile proruse, a declarat ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici