Kim Jong-un "nu vrea război". INTERVIUL în care Dennis Rodman îl descrie pe liderul nord-coreean ca fiind " foarte modest" - VIDEO

Starul american de baschet Dennis Rodman şi-a apărat, duminică, vizita recentă în Coreea de Nord, declarând pentru un post de televiziune american că liderul Kim Jong-un, descris ca un "prieten", nu ar vrea război, ci un simplu apel telefonic din partea lui Barack Obama.

1311 afișări
Imaginea articolului Kim Jong-un "nu vrea război". INTERVIUL în care Dennis Rodman îl descrie pe liderul nord-coreean ca fiind " foarte modest" - VIDEO

Kim Jong-un "nu vrea război". INTERVIUL în care Dennis Rodman îl descrie pe liderul nord-coreean ca fiind " foarte modest" (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Intervievat de ABC cu privire la situaţia drepturilor omului din Coreea de Nord, Dennis Rodman a răspuns că nu este "un diplomat". "Nu-i aduc un elogiu, nu scuz ceea ce face", s-a apărat el.

Dar a repetat că liderul nord-coreean Kim Jong-un este un "prieten". El a afirmat că fiul fostului dictator Kim Jong-il, decedat la sfârşitul lui 2011, i-a spus "Nu vreau să fac război". "El vrea ca Obama să facă un singur lucru, să-l sune", a mărturisit Rodman.

Casa Albă a reacţionat duminică prin vocea purtătoarei de cuvânt a Consiliului Naţional pentru Securitate, Caitlin Hayden.

"Statele Unite au canale directe de comunicare cu RPDC (Republica Populară Democrată Coreeană, n. red.)", afirmă ea, citată într-un comunicat. "Noi le-am cerut liderilor nord-coreeni să ţină cont de îndemnurile preşedintelui Obama să urmeze drumul păcii şi să se conformeze obligaţiilor internaţionale", a precizat Hayden.

Casa Albă subliniază însă că prin acţiunile sale, Coreea de Nord încalcă rezoluţiile Consiliului de Securitate al ONU şi "ameninţă pacea şi securitatea internaţională".

"În loc să cheltuie bani pentru a organiza evenimente sportive, regimul nord-coreean ar trebui să se concentreze asupra bunăstării poporului său", anunţă comunicatul, completând afirmaţiile purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat, Patrick Ventrell.

După un meci de baschet organizat joi de autorităţile de la Phenian în prezenţa lui Dennis Rodman, acesta a declarat că "regimul cheltuie în mod clar bani pentru a oferi mâncare şi vin vizitarilor străini, în timp ce ar trebui să-şi hrănească propriul popor", a declarat el.

Baschetbalistul a asistat la un meci cu Harlem Globetrotters în prezenţa liderului nord-coreean, pe care l-a calificat un "super copil" şi "prieten pe viaţă", provocând critici şi o anumită nedumerire, după declaraţiile belicoase ale Phenianului şi un al treilea test nuclear efectuat în februarie.

Fostul component al echipei Chicago Bulls a declarat pentru ABC că liderul nord-coreean Kim Jong-un este "foarte modest", dar îi place "puterea" şi "controlul".

În plus, Rodman a apărat potenţialul diplomatic al baschetului. "El adora baschetul. I-am spus că Obama, de asemenea, adoră baschetul. Începeţi cu asta", a spus el.

Tânărul Kim Jong-un, educat în Elveţia, ar fi un fan al celor de la Chicago Bulls. Deşi vârsta sa exactă nu este cunoscută, Rodman a afirmat că ar avea 28 de ani.

Coreea de Nord şi Statele Unite, aliat al Coreei de Sud, nu întreţin relaţii diplomatice.

"Ceea ce am făcut este istoric", s-a lăudat baschetbalistul. "Voi reveni", a promis el.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici