Kim Jong-un ordonă testarea unui focos nuclear şi tiruri de rachete

Phenianul se pregăteşte să testeze "în curând" un focos nuclear şi "mai multe feluri" de rachete balistice, la ordinul liderului nord-coreean Kim Jong-un, anunţă marţi agenţia oficială KCNA, relatează AFP online.

2920 afișări
Imaginea articolului Kim Jong-un ordonă testarea unui focos nuclear şi tiruri de rachete

Kim Jong-un ordonă testarea unui focos nuclear şi tiruri de rachete

El a afirmat că aceste teste vizează să consolideze "capacitatea nucleară de atac" nord-coreeană.

Kim Jong-un a dat acest ordin în urma a ceea agenţia prezintă drept o simulare reuşită a tehnologiei privind reintrarea în atmosferă a unei ogive nucleare, necesare în vederea efectuării unui atac pe continentul american, a anunţat agenţia oficială nord-coreeană KCNA.

Tensiunile continuă să crească în Peninsula coreeană, după al patrulea test nuclear efectuat de către Coreea de Nord pe 6 ianuarie, urmat pe 7 februarie de tirul unei rachete cu rază lungă de acţiune, considerat un test de rachetă balistică.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat, la începutul lui martie, cele mai dure sancţiuni impuse vreodată Phenianului, vizând în special sectoare economice-cheie şi accesul Nordului la sistemul de transport internaţional.

De atunci, Phenianul ameninţă aproape zilnic cu atacuri nucleare Seulul şi Washingtonul, care efectuează exerciţii militare la scară mare, considerate de regimul stalinist drept o repetiţie generală a unui invazii a teritoriului nord-coreean.

Teste iminente

În vederea consolidării capacităţilor de disuasiune nucleară nord-coreeană, a declarat Kim Jong-un, ţara va testa "în curând" explozia unei ogive nucleare şi va proceda la testarea "mai multor feluri" de rachete balistice.

În urmă cu câteva zile presa oficială a publicat o fotografie în care numărul unu nord-coreean pozează alături de ceea ce este prezentat ca fiind un focos nuclear miniaturizat, care ar putea fi montat într-o rachetă balistică.

Preşedinta sud-coreeană a apreciat marţi că aceste ameninţări arată că Nordul este afectat din cauza izolării diplomatice şi economice sporite.

"În cazul în care Coreea de Nord continuă provocările şi confruntarea cu comunitatea internaţională şi nu se îndreaptă către calea schimbării, se îndreaptă către autodistrugere", a avertizat Park Geun-hye.

Coreea de Nord dispune de un mic arsenal nuclear, însă capacitatea sa de a ghidare către o ţintă este contestată.

Numeroase semne de întrebare planează asupra capacităţii Coreei de Nord în privinţa unui vector nuclear. Numeroşi specialişti cred că regimul este departe de a fi creat o rachetă balistică intercontinentală (ICBM) care să poată să atingă continentul american.

Este tot mai nesigur faptul că un dispozitiv miniaturizat nord-coreean ar fi suficient de sigur pentru a suporta şocuri, vibraţii şi variaţii de temperatură caracteristice unui zbor balistic.

KCNA a publicat marţi fotografii în care Kim Jong-un apare supervizând personal un test de simulare a căldurii intense căreia îi este supusă o ogivă la reintrarea în atmosferă, după faza zborului balistic.

 Reuşită totală, afirmă KCNA

În imagini, un obiect conic este expulzat, într-o explozie de flăcări, de către un dispozitiv, dintr-un fel de eşafodaj.

Ogiva, protejată "de material rezistent la căldură, nou creat", a fost supusă, potrivit KCNA, unor fluxuri termice de cinci ori mai puternice decât cele caraceristice unui zbor ICBM.

Potrivit agenţiei, testul a fost o reuşită totală şi garantează că ogiva nucleară poate suporta faza reintrării în atmosferă, o etapă crucială în capacitatea Nordului de a dezvolta o forţă de atac nuclear cu ajutorul ICBM.

Ministerul sud-coreean al Apărării nu şi-a ascuns scepticismul.

"Potrivit analizei noastre militare, Coreea de Nord nu a obţinut încă tehnologia reintrării în atmosferă", a declarat Moon Sang-gyun, un purtător de cuvânt.

Phenianul nu a testat niciodată un ICBM, ci a mobilizat recent un exemplar de acest tip - KN-08.

"Eu cred că asistăm la un test al (unei rachete de tip) KN-08, un test al vectorului la intrarea (în atmosferă) fără ogivă nucleară", a comentat Melissa Hanham, o specialistă de la Institutul Middlebury de Studii Internaţionale (MIIS) din California.

"Dacă vom continua să ne îndoim de capacităţile nord-coreene, mă tem că (nord-coreenii) ar putea să simtă nevoia să ni le demonstreze", a avertizat ea.

China a testat în 1996 o rachetă balistică cu rază medie de acţiune, echipată cu o sarcină nucleară de 12 kilotone, în cadrul primului test al unei rachete nucleare efectuat vreodată de către o ţară deasupra unor zone locuite.

"Nu ştiu cum ar putea face vecinii Coreei de Nord diferenţa între un test de KN-08 echipat cu o ogivă nucleară şi un atac. Ar fi foarte periculos şi destabilizator", a subliniat Hanham.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici