Kîrgîzstanul autorizează forţele de ordine să deschidă focul fără somaţie în sudul ţării

Guvernul kirghiz a anunţat sâmbătă că a autorizat forţele de ordine să deschidă focul fără somaţie asupra grupurilor care folosesc arme de foc în zonele din sudul ţării, unde a fost decretată starea de urgenţă ca urmare a confruntărilor violente soldate cu cel puţin 75 de morţi.

20 afișări
Imaginea articolului Kîrgîzstanul autorizează forţele de ordine să deschidă focul fără somaţie în sudul ţării

Kîrgîzstanul autorizează forţele de ordine să deschidă focul fără somaţie în sudul ţării (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Guvernul interimar a autorizat forţele de ordine "să facă uz de arme de foc" fără somaţie pentru restabilirea ordinii, în condiţiile în care "confruntările între grupuri etnice care folosesc arme de foc continuă" în sudul Kîrgîzstanului, se arată într-un comunicat oficial.

Confruntările între kirghizi şi membri ai minorităţii uzbece au izbucnit joi la Osh şi s-au soldat cu cel puţin 75 de morţi şi aproape 1.000 de răniţi.

Kîrgîzstanul anunţă mobilizarea parţială a armatei

"Violenţele, numărul jafurilor şi al masacrelor este în creştere (...) Dacă nu vom lua măsuri adecvate şi eficiente, confruntările pot căpăta o amploare şi mai mare şi riscă să degenereze într-un conflict regional", se arată într-un comunicat al guvernului kirghiz.

"Pentru a asigura securitatea cetăţenilor, a apăra regimul constituţional (...) şi a restabili ordinea, guvernul ordonă o mobilizare parţială în Kîrgîzstan", adaugă comunicatul.

Guvernul a decretat vineri starea de urgenţă la Osh şi a extins sâmbătă restricţiile şi la Djalal-Abad, solicitând şi asistenţă militară din partea Rusiei. Kremlinul a refuzat însă să se implice militar, apreciind că violenţele din sudul Kîrgîzstanului reprezintă o afacere internă a acestei ţări.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici