Kremlin: Petro Poroşenko a "început să înţeleagă" că războiul nu este necesar

Preşedintele ucrainean Petro Poroşenko a început să înţeleagă că nimeni nu are nevoie de acţiuni militare, însă cei care fac parte dintr-un "partid al războiului" sunt în continuare influenţi, a declarat duminică şeful administraţiei de la Kremlin, Serghei Ivanov, citat de agenţia Itar-Tass.

434 afișări
Imaginea articolului Kremlin: Petro Poroşenko a "început să înţeleagă" că războiul nu este necesar

Petro Poroşenko (Imagine: AFP/ Mediafax Foto)

"Cred că preşedintele Poroşenko a început să înţeleagă că războiul până la victorie, adică până la moartea ultimului ucrainean, nu este necesar", a declarat Ivanov, într-un interviu pentru ziarul Rosiiskaia Gazeta.

"Cei care fac parte din «partidul războiului» în Ucraina sunt în continuare influenţi, dar sper că tendinţa spre pace va învinge", a subliniat el.

Ivanov a apreciat că autorităţile de la Kiev trebuie "să depună o muncă titanică în următorii ani, pentru a soluţiona criza din ţară".

"Însă acestea nu sunt sarcinile Rusiei, ci ale Ucrainei", a adăugat şeful administraţiei de la Kremlin.

El a denunţat intenţia Kievului de a construi un zid la frontiera ruso-ucraineană, subliniind că acest fapt va afecta "în mod ireparabil" relaţiile dintre cele două state.

"Sunt sigur că un astfel de zid nu va fi construit", a afirmat Ivanov, menţionând că "cetăţenii ruşi nu-i consideră pe ucraieni drept străini".

De asemenea, oficialul a deplâns "absenţa unui interes" din partea altor state pentru situaţia umanitară din estul Ucrainei.

"Se pare că nimeni, cu exceptia Rusiei, nu este îngrijorat de situaţia umanitară din Ucraina", a adăugat el.

"Am o întrebare retorică pentru voi: pentru ce au luptat (separatiştii şi Kievul)? Practic, ei au ajuns în situaţia care a fost la începutul acestui an, însă râzboiul s-a soldat cu mii de morţi, răniţi şi mii de refugiaţi ucraineni", a declarat Ivanov.

Administraţia de la Kiev şi liderii rebelilor proruşi au semnat, vineri seară, un memorandum care prevede o serie de măsuri pentru detensionarea crizei, inclusiv crearea unei zone demilitarizate pe linia frontului separatist.

Sâmbătă, Kievul a eliberat 38 de insurgenţi proruşi în schimbul unui număr egal de militari ucraineni capturaţi de rebeli.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici