Kremlinul confirmă o propunere de susţinere electorală a lui Donald Trump, dar susţine că a ignorat-o

Kremlinul a confirmat miercuri că a primit un email în ianuarie 2016 de la un consilier al lui Donald Trump, în care se propunea lansarea unui proiect imobiliar în Moscova în schimbul presupusului sprijin în scrutinul prezidenţial din SUA, dar preşedinţia Rusiei susţine că a ignorat propunerea.

14863 afișări
Imaginea articolului Kremlinul confirmă o propunere de susţinere electorală a lui Donald Trump, dar susţine că a ignorat-o

Kremlinul confirmă o propunere de susţinere electorală a lui Donald Trump,dar susţine că a ignorat-o

Surse citate de publicaţiile The New York Times şi The Washington Post au declarat că un partener de afaceri al lui Donald Trump promisese în anul 2015 că putea obţine un proiect imobiliar în Moscova cu ajutorul preşedintelui rus, Vladimir Putin. Omul de afaceri Felix Sater i-a scris o serie de emailuri unui avocat al lui Donald Trump, Michael Cohen, în care se lăuda că are legături cu Vladimir Putin. Sater argumenta că o investiţie a lui Donald Trump într-un proiect imobiliar în Moscova ar putea aduce în schimb sprijinul Moscovei pentru intrarea în politică a magnatului imobiliar new-yorkez.

"Băiatul nostru poate deveni preşedinte al SUA, noi putem aranja acest lucru. Voi atrage toată echipa lui Putin în această schemă, eu voi coordona procedurile", scria Sater, potrivit NYT.

Felix Sater, un imigrant rus, propunea trimiterea finanţării pentru construirea unui Turn Trump în Moscova prin intermediul băncii ruse VTB Bank, vizată de sancţiuni americane.

Conform ziarului The Washington Post, Michael Cohen, avocat şi unul dintre principalii consilieri economici ai lui Donald Trump, i-a trimis un email lui Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Preşedinţiei Rusiei, cerându-i ajutor pentru proiect.

Kremlinul a confirmat că a primit în ianuarie 2016 un email de la Michael Cohen. "Pot confirma că în volumul masiv de emailuri era unul de la domnul Michael Cohen. Acest lucru chiar s-a întâmplat. Se vorbea despre o anumită companie rusă şi despre anumite persoane care voiau să construiască un imobil în Moscova. Dar, dar fiind că noi nu reacţionăm la întrebări pe teme de afaceri, nu este sarcina noastră, am lăsat această problemă fără un răspuns", a declarat miercuri Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, citat de agenţia Reuters.

Serviciile secrete americane: Vladimir Putin a ordonat influenţarea scrutinului din SUA pentru subminarea sistemului democratic

Preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat campania de influenţare a rezultatului scrutinului prezidenţial din SUA în scopul facilitării victoriei lui Donald Trump şi în ambiţia de a submina sistemul liberal-democratic occidental, au concluzionat serviciile secrete americane.

"Eforturile Rusiei de a influenţa scrutinul prezidenţial american reprezintă cea mai recentă expresie a dorinţei pe care Moscova o are de mult timp de a submina ordinea liberal-democratică occidentală promovată de Statele Unite; activităţile Rusiei demonstrează o escaladare semnificativă din punctul de vedere al modului direct de acţiune, al intensităţii şi scopului eforturilor, comparativ cu operaţiunile anterioare", se arată în versiunea declasificată a Raportul de evaluare elaborat de Comunitatea serviciilor de informaţii din SUA. "Principala concluzie este că preşedintele Vladimir Putin a ordonat o campanie de influenţare a scrutinului prezidenţial desfăşurat în SUA în 2016. Scopurile Rusiei au fost subminarea încrederii publice în procesul democratic american, denigrarea candidatului Hillary Clinton, compromiterea capacităţii sale de a fi aleasă şi afectarea eventualului mandat prezidenţial.

Vladimir Putin şi Administraţia de la Moscova au dezvoltat o preferinţă clară pentru republicanul Donald Trump", precizează raportul. "Vladimir Putin şi Administraţia Rusiei au încercat să crească şansele electorale ale lui Donald Trump prin discreditarea lui Hillary Clinton şi prezentarea candidatei democrate în mod nefavorabil. Toate cele trei agenţii de informaţii americane sunt de acord cu această concluzie. Agenţia Centrală de Informaţii (CIA) şi Biroul Federal de Investigaţii (FBI) au mare încredere în această concluzie; Agenţia pentru Siguranţa Naţională (NSA) are o încredere moderată în această concluzie", subliniază raportul.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici