Kurzii au distrus mii de case ale unor arabi în Irak aparent cu scopul de a-i goni, acuză AI

Forţele kurde, partenere-cheie ale coaliţiei internaţionale antijihadiste, au distrus mii de case în nordul Irakului, aparent într-o încercare de a deplasa cu forţa populaţii arabe, acuză Amnesty International, relatează AFP în pagina electronică.

3096 afișări
Imaginea articolului Kurzii au distrus mii de case ale unor arabi în Irak aparent cu scopul de a-i goni, acuză AI

Kurzii au distrus mii de case ale unor arabi în Irak aparent cu scopul de a-i goni, acuză AI (Imagine: AFP / Mediafax Foto)

Un oficial kurd a respins acuzaţiile organizaţiei nonguvernamentale (ONG) cu sediul la Londra, punând distrugerile pe seama luptelor.

Amnesty a anunţat miercuri că aceste distrugeri au avut loc după ce forţe kurde au cucerit zone care se aflau sub controlul grupării jihadiste Statul Islamic (SI), care a cucerit în 2014 bucâţi vaste din teritoriul irakian la nord şi la vest de Bagdad.

"Forţele (regiunii autonome Kurdistan) par să ducă o campanie deliberată cu scopul de a deplasa cu forţa populaţiile arabe", a declarat Donatella Rovera, o consilieră pentru situaţii de criză de la Amnesty.

"Deplasarea civililor cu forţa şi distrugerea deliberată a caselor şi bunurilor acestora fără o justificare militară pot echivala cu crime de război", a subliniat ea.

Amnesty a anunţat că imagini satelitare arată "distrugeri vaste".

"Forţele Guvernului regional al Kurdistanului şi miliţii kurde au distrus mii de case cu buldozerul, detonându-le sau arzându-le, aparent cu intenţia de a dezrădăcina populaţiile arabe", precizează ONG-ul.

Potrivit Amnesty, forţele kurde caută "să se răzbune din cauza unei presupuse susţineri" a SI de către locuitorii acestor case.

Organizaţia a adunat probe cu privire la "deplasări forţate şi distrugeri de case la scară mare" de către forţe kurde în provinciile Ninive, Kirkuk şi Diyala.

Aceste provincii se află în afara Kurdistanului, însă forţele kurde şi-au consolidat controlul în anumite zone din aceste provincii, după ce trupele irakiene au fugit din zonele respective în timpul ofensivei SI din 2014.

Statele Unite, care conduc coaliţia împotriva SI, efectuează atacuri aeriene în susţinerea forţelor kurde, în Irak, începând din august 2014.

Dindar Zebari, preşedintele Comisiei guvernamentale kurde însărcinate să răspundă acuzaţiilor străine, a apreciat că distrugerile au fost provocate de lupte.

"Numeroase case au fost distruse din cauza confruntărilor armate dintre peshmerga şi membri Daech (acronimul arab al SI) în sate situate în zone de război", a declarat Zebari.

"Bombardamentele coaliţiei internaţionale au provocat, de asemenea, distrugerea unor case, iar membri Daech au minat casele din sate cu scopul de a-i a ucide pe peshmerga", a adăugat el.

El i-a acuzat, în plus, pe unii "şefi de trib" că au "cooperat cu Daech". Satele lor "au devenit o pepinieră pentru terorişti", a adăugat el.

Colonelul Steve Warren, un purtător de cuvânt al coaliţiei anti-SI, s-a abţinut să comenteze detalii din raport, dar a declarat că asemenea acţiuni ar dăuna luptei antijihadiste.

"În timp ce forţele guvernamentale eliberează teritoriul (...), orice populaţie trebuie să poată fi în securitate", a declarat el în faţa presei. "Dacă asemenea acţiuni nu sunt ţinute în frâu, ele vor sfârşi prin a dăuna luptei împotriva Daech. Ele agravează criza umanitară şi împiedică eforturile de reconciliere", a adăugat Warren.

Gonirea din anumite zone a unor locuitori arabi poate ajuta forţele kurde să-şi consolideze controlul asupra acestor zone. Bagdadul se opune ferm acestui lucru, dar nu este în măsură, în prezent, să-l împiedice.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici