Kurzii sirieni au preluat de la Statul Islamic controlul unui important oraş de la graniţa cu Turcia

Forţele siriene kurde, susţinute de raidurile aeriene americane, au adus o lovitură strategică, luni, Statului Islamic, capturând un oraş de la graniţa cu Turcia, care a fost una dintre principalele rute de aprovizionare ale militanţilor, relatează RFE/RL, în pagina electronică.

329 afișări
Imaginea articolului Kurzii sirieni au preluat de la Statul Islamic controlul unui important oraş de la graniţa cu Turcia

Kurzii sirieni au preluat de la Statul Islamic controlul unui important oraş de la graniţa cu Turcia (Imagine: AP/Mediafax Foto)

Capturarea oraşului Tel Abyad de către gruparea kurdă YPG şi grupări rebele siriene înseamnă că în prezent kurzii sirieni controlează efectiv circa 400 de kilometri de graniţă siriano-turcă. Tel Abyad este şi un punct cheie de tranzit pentru militanţii care fac contrabandă cu arme şi petrol.

YPG a pretins pe site-ul său şi în interviuri cu reporterii la sfârşitul lui iunie că deţine controlul deplin al oraşului.

"Scopul luptelor este să taie rutele de aprovizionare ale Statului Islamic, iar prin preluarea Tel Abyad vom putea să tăiem ruta de aprivizionare; am închis deja din ele", a declarat oficialul sirian kurd Idriss Nassan pentru DPA.

Înregistrarea video realizată de partea turcă la graniţă au arătat combatanţi care purtau steagul YPG în apropiere de locul unde, cu 24 de ore înainte, Statul Islamic a îndepărtat de graniţă mai mulţi civili.

Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului, o grupare cu sediul în Marea Britanie care monitorizează războiul, a declarat că luptătorii Statului Islamic încă rezistă în unele zone, deşi gruparea YPG controlează aproape tot oraşul.

YPG s-a dovedit cea mai eficientă forţă de luptă împotriva Statului Islamic în Siria şi de aceea a primit sprijin aerian masiv din partea Statelor Unite şi aliaţilor lor de la bătălia de la Kobane. Gruparea controlează acum mai mult de jumătate din graniţa de 899 de kilometri dintre Siria şi Turcia.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici