La ce sumă se ridică pagubele cauzate de conflictul armat în Siria

Premierul sirian a anunţat, în timpul unei reuniuni a Parlamentului, că un plan de reconstrucţie este în curs de pregătire şi că statul sirian va solicita "împrumuturi de la ţări prietene".

438 afișări
Imaginea articolului La ce sumă se ridică pagubele cauzate de conflictul armat în Siria

La ce sumă se ridică pagubele cauzate de conflictul armat în Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Distrugerile în domeniile public şi privat cauzate de conflictul care afectează de 30 de luni Siria au atins 16,5 miliarde de dolari americani, a anunţat premierul sirian Wael al-Halqi.

"Pagubele au fost evaluate la 2.900 miliarde de lire siriene (aproximativ 16,5 miliarde de dolari americani) în domeniile public şi privat din cauza unor acte teroriste", a precizat al-Halqi, citat miercuri de agenţia oficială Sana.

El a declarat că rezervele valutare ale ţării sunt aproape epuizate, în special din cauza scăderii producţiei în sectorul energetic.

Rezervele valutare ale Siriei erau estimate la 18 miliarde de dolari americani la începutul conflictului, în martie 2011.

Supusă unor sancţiuni internaţionale şi afectată de faptul că puţurile petroliere sunt controlate în majoritate de rebeli, Siria a înregistrat, începând de la declanşarea conflictului, o scădere cu 90% a producţiei petroliere.

"Rafinăria din Homs funcţionează la 10%", a anunţat premierul, în timp ce cea de la Bania (vest), un bastion al regimului, funcţionează la 80% şi asigură o parte din nevoile naţionale de energie.

Majoritatea câmpurilor petroliere se găsesc în estul ţării şi sunt controlate de rebeli.

Conflictul intern, care a provocat moartea a peste 115.000 de persoane, a afectat majoritatea sectoarelor economice ale Siriei, în special investiţiile, turismul şi comerţul extern.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici