Laburiştii promit un Brexit "inteligent şi flexibil", care garantează drepturile rezidenţilor din Uniunea Europeană

Partidul Laburist, formaţiune de centru-stânga, a anunţat marţi că, dacă va câştiga alegerile, va avea o abordare "inteligentă şi flexibilă" privind ieşirea Marii Britanii din Uniunea Europeană şi va garanta drepturile cetăţenilor UE care locuiesc în Regatul Unit, relatează The Associated Press.

1628 afișări
Imaginea articolului Laburiştii promit un Brexit "inteligent şi flexibil", care garantează drepturile rezidenţilor din Uniunea Europeană

Laburiştii promit un Brexit "inteligent şi flexibil", care garantează drepturile rezidenţilor din Uniunea Europeană

Laburiştii vor să ofere toate garanţiile de rămânere în ţară pentru rezidenţii din celelalte state ale Uniunii Europene. În schimb, principala formaţiune de opoziţie a acuzat guvernul conservator de "rigiditate şi nesăbuinţă" în legătură cu poziţia Marii Britanii după ieşirea din Blocul comunitar.

"Guvernul May a eliminat treptat opţiune după opţiune în legătură cu Brexit, chiar înainte de a începe discuţiile. Acceptăm că regulile privind imigranţii trebuie să se schimbe după ieşirea din Uniunea Europeană, dar nu suntem de acord că Brexit trebuie să însemne ce a spus Theresa May", a declarat Keir Starmer, purtătorul de cuvânt al Partidului Laburist.

Starmer consideră că este "ruşinos" faptul că Marea Britanie nu a garantat dreptul de şedere şi muncă pentru cei trei milioane de cetăţeni ai Uniunii Europene din Marea Britanie. El a subliniat că un guvern laburist ar asigura aceste lucruri "din prima zi de mandat".

Laburiştii militează pentru menţinerea beneficiilor unui membru al pieţei unice europene, în condiţiile în care Partidul Conservator a eliminat posibilitatea de a menţine Marea Britanie pe piaţa UE de bunuri şi servicii, precum şi în uniunea vamală lipsită de taxe.

Pe de altă parte, Partidul Laburist a anunţat că nu va încerca să inverseze decizia alegătorilor de a părăsi Blocul comunitar, deşi s-a poziţionat ca formaţiune proeuropeană.

"Nu ne putem petrece timpul încercând să analizăm ziua de ieri. Fără îndoială, acceptăm rezultatul referendumului de anul trecut", a spus Keir Starmer.

Alegerile parlamentare din Marea Britanie vor avea loc în data de 8 iunie, iar premierul Theresa May a anunţat că o majoritate puternică a Partidului Conservator ar întări poziţia Marii Britanii în negocierile de ieşire din UE.

La sfârşitul lunii martie, guvernul de la Londra a declanşat procedura de ieşire din Uniunea Europeană, prin activarea clauzei prevăzute în Tratatul de la Lisabona, Marea Britanie urmând să părăsească Blocul comunitar în cel mult doi ani.

 

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici