Lacunele de securitate explică uciderea militarilor NATO în Afganistan

Lacunele în privinţa măsurilor de securitate au permis poliţiştilor sau militarilor afgani să ucidă soldaţi din cadrul forţei NATO în Afgansitan (ISAF), incidente care apasă în mod "disproporţionat" asupra moralului celor doi aliaţi, a recunoscut luni ISAF.

529 afișări
Imaginea articolului Lacunele de securitate explică uciderea militarilor NATO în Afganistan

Lacunele de securitate explică uciderea militarilor NATO în Afganistan (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

Şaptesprezece soldaţi ai ISAF au fost ucişi în acest an în cursul a zece incidente de către membri ai forţelor de securitate afgane, aliaţii lor în faţa rebeliunii talibanilor, din totalul de 96 de morţi occidentali în 2012.

"Ceea ce am descoperit în aceste cazuri individuale este că au fost comise erori ici-colo. Actele de identitate nu au fost verificate cum trebuie, scrisorile (de recomandare aduse de soldaţi) de la şefii satelor nu au fost suficiente, testele pentru droguri nu au fost realizate în mod regulat, etc", a declarat generalul Carsten Jacobson, purtătorul de cuvânt al ISAF, în cadrul unei conferinţe de presă.

În timp ce "sute de mii de persoane din cadrul coaliţiei şi forţelor de securitate afgane lucrează zilnic împreună", aceste atacuri "nu sunt regula", a subliniat el.

Dar fiecare are "consecinţe disproporţionate" asupra moralului trupelor străine şi afgane, a recunoscut el, înainte de a detalia măsurile adoptate pentru a evita ca acest lucru să se producă din nou.

De partea afgană, membrii serviciilor de informaţii s-au inflitrat în taberele de recrutare ale armatei şi în şcoli de poliţie pentru a-i demasca pe eventualii inamici, în timp ce în cadrul ISAF sunt desemnaţi militari ca "îngeri protectori" care veghează asupra colegilor lor, a explicat el.

Astfel, "ne asigurăm că soldaţii nu sunt niciun moment neprotejaţi", a afirmat Jacobson, care a profitat pentru a minimiza încă o dată importanţa infiltrării rebelilor în forţele afgane.

"Chiar dacă insurecţia se declară responsabilă de aceste atacuri, revendicările sunt nefondate" şi dovezile de implicare a insurgenţilor "se cifrează în unităţi", a remarcat el.

"Potrivit cercetărilor noastre, în majoritatea cazurilor semnăturile personale sunt cauza principală", a remarcat el, adăugând că unele incidente sunt imputabile "stresului soldaţilor care au trăit într-o ţară ce a cunoscut 30 de ani de război".

La sfârşitul lui martie, comandantul ISAF, generalul american John Allen, a anunţat adoptarea unor noi măsuri pentru a reduce "vulnerabilitatea" forţelor afgane ale coaliţiei în caz de noi atacuri de acest tip.

Faptul că 17 dintre cei 96 de membri ai ISAF ucişi până în prezent în 2012 au fost victimele unor militari afgani provoacă o "pierdere a încrederii", a admis generalul Allen, estimând că insurecţia este implicată "în mai puţin de 50 la sută din cazuri".

Coaliţia NATO, condusă de Statele Unite, este prezentă de la sfârşitul lui 2001 în Afganistan, când a îndepărtat de la putere regimul taliban, instalat cu cinci ani înainte.

Aproximativ 3.000 de persoane au murit în această ţară din Asia Centrală, devastată de peste 30 de ani de conflict. În ultimul deceniu, forţele antiguvernamentale, conduse de talibani, au desfăşurat o gherilă sângeroasă împotriva forţelor Guvernului de la Kabul, susţinute de ISAF.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici