Lakhdar Brahimi: Intensificarea terorismului în Irak este rezultatul ignorării crizei din Siria

Intensificarea activităţilor islamiste în Irak este efectul inerţiei comunităţii internaţionale faţă de conflictul din Siria vecină, apreciază fostul emisar internaţional Lakhdar Brahimi.

141 afișări
Imaginea articolului Lakhdar Brahimi: Intensificarea terorismului în Irak este rezultatul ignorării crizei din Siria

Lakhdar Brahimi: Intensificarea terorismului în Irak este rezultatul ignorării crizei din Siria (Imagine: Mediafax Foto/AFP)

"Este o regulă bine-cunoscută: un conflict de genul celui din Siria nu poate rămâne în frontierele unei singure ţări. Din nefericire, problemele din Siria au fost neglijate, nu au fost găsite soluţii. Iată rezultatul", a declarat Brahimi, care a demisionat recent din funcţia de emisar al ONU şi Ligii Arabe pentru Siria.

"După intervenţia americano-britanică din anul 2003, comunitatea internaţională nu poate fi luată prin surprindere de ofensiva islamistă a grupării Stat Islamic în Irak şi Levant, una dintre principalele forţe insurgente din Siria", subliniază Brahimi.

"Nu avem dreptul să fim surprinşi, deoarece Irakul nu şi-a revenit niciodată după invazia americană din 2003", explică Brahimi.

Grupul Stat Islamic în Irak şi Levant (SIIL), afiliat reţelei teroriste Al-Qaida, a avertizat, într-o înregistrare video, că va ocupa oraşul Bagdad, după ce a obţinut controlul asupra provinciilor Ninive şi Tikrit. "Avem conturi de reglat", a declarat Abu Mohammed al-Adnani, purtătorul de cuvânt al SIIL, transmiţând un avertisment clar Administraţiei şiite de la Bagdad. "Nu renunţaţi la nici măcar un centimetru din teritoriile cucerite! Continuaţi marşul! Lupta nu a început încă, dar va fi la Bagdad", a spus liderul insurgent, citat de USA Today. Al-Adnani a promis că insurgenţii sunniţi vor ocupa şi oraşele sudice Kerbala şi Najaf, unde există locuri considerate sacre de către musulmanii şiiţi. Insurgenţii sunniţi deţin deja controlul asupra oraşelor Mosul, Tikrit, Fallujah şi, parţial, asupra oraşului Ramadi. Premierul Irakului, Nuri al-Maliki, a cerut Parlamentului de la Bagdad să decreteze starea de urgenţă.

Siria se confruntă, începând din martie 2011, cu revolte reprimate violent şi cu un conflict militar între forţele opoziţiei şi serviciile de securitate subordonate regimului Bashar al-Assad. Bilanţul conflictului depăşeşte, potrivit estimărilor, 160.000 de morţi.

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici