Le Maire: Europa trebuie să-şi găsească candidatul pentru şefia FMI

Miniştrii de finanţe europeni trebuie să găsească un candidat de compromis pentru înlocuirea lui Christine Lagarde în funcţia de şef al Fondului Monetar Internaţional, a declarat ministrul francez de finanţe, Bruno Le Maire, sâmbătă, citat de Reuters.

124 afișări
Imaginea articolului Le Maire: Europa trebuie să-şi găsească candidatul pentru şefia FMI

Le Maire: Europa trebuie să-şi găsească candidatul pentru şefia FMI

Liderii europeni au nominalizat-o pe Lagarde săptămâna trecută pentru a-l înlocui pe Mario Draghi în funcţia de preşedinte al Băncii Centrale Europene, ridicând întrebarea care va fi noul conducător al FMI.

Vorbind în cadrul unei conferinţe economice şi de afaceri din sudul Franţei, Le Maire a declarat că miniştrii de finanţe europeni vor discuta această chestiune în cadrul unei întâlniri la Bruxelles, marţi.

"Trebuie să găsim un compromis la nivel european ... Sper că vom găsi un compromis cu privire la cel mai bun candidat, cel mai bun candidat european pentru FMI", a declarat el pentru jurnalişti.

"Dacă avem un bun candidat european, am putea avea un bun candidat pentru FMI", a adăugat el ca răspuns la o întrebare dacă Guvernatorul Bank of England, Mark Carney, ar putea fi considerat candidatul Europe

Deşi s-a născut şi a crescut în Canada, Carney, care este şi fost guvernator al Băncii Canadei, deţine paşapoarte britanice şi irlandeze în plus faţă de cetăţenia canadiană.

Un oficial francez a spus că Le Maire ar trebui să discute această problemă cu preşedintele Emmanuel Macron în acest weekend şi că este probabil să vorbească în prealabil cu Carney.

În mod tradiţional, FMI, cu sediul la Washington a fost condus de un europen, în timp ce Banca Mondială a fost condusă de un american. Din când în când, ţări emergente importante au încercat să perturbe duopolul cu propriii candidaţi.

Având în vedere că preşedinţia Băncii Mondiale a trecut recent la americanul David Malpass, oficialul francez a declarat că nu există niciun motiv pentru care FMI nu ar trebui să meargă din nou la un european.

Alţi europeni "în cărţi" la Paris pentru conducerea FMI sunt comisarul UE pentru concurenţă Margrethe Vestager şi fostul ministru de finanţe olandez Jeroen Dijsselbloem, a declarat oficialul.

Le Maire a declarat că nu doreşte şefia FMI, declarând, într-un interviu pentru BFM TV că intenţionează să rămână la Ministerul de Finanţe francea pentru cei cinci ani de mandat al preşedintelui Emmanuel Macron.

Taguri:
fmi,
conducere,
franţa

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici