"Legea legilor". UE va reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu „cel puţin 55%” până în 2030

  • Liderii UE şi negociatorii din Parlamentul European au ajuns, miercuri, la un acord pentru a stabili prin lege obiectivele blocului comunitar de a fi neutru din punct de vedere al emisiilor de carbon până în 2050.
  • Conform acordului provizoriu încheiat, UE se angajează şi asupra unui obiectiv intermediar de reducere a emisiilor de gaze cu efect de seră cu cel puţin 55% până în 2030, comparativ cu nivelurile din 1990.
  • Cele 27 de state membre s-au angajat anterior să-şi reducă emisiile cu 30%.
1830 afișări
Imaginea articolului "Legea legilor". UE va reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu „cel puţin 55%” până în 2030

"Legea legilor". UE va reduce emisiile de gaze cu efect de seră cu „cel puţin 55%” până în 2030

„Suntem foarte mulţumiţi de acordul provizoriu încheiat astăzi", a declarat într-o declaraţie Joao Pedro Matos Fernandes, ministrul Mediului şi acţiunii climatice al Portugaliei, care deţine în prezent preşedinţia rotativă a UE.

„Legea europeană privind clima este <<legea legilor>>” care stabileşte cadrul pentru legislaţia UE în materie de climă pentru următorii 30 de ani”, a adăugat el.

Frans Timmermans, vicepreşedintele executiv al Comisiei şi lider al negocierilor pentru Green Deal, a salutat anunţul ca „un moment de referinţă pentru UE”.

„Aceasta este o zi bună pentru oameni şi pentru planetă", a adăugat el.

În plus faţă de obiectivul de neutralitate climatică din 2050, acordul de astăzi consolidează cadrul european pentru acţiunea climatică prin introducerea următoarelor elemente:

  • un obiectiv ambiţios în domeniul climatului pentru 2030 de reducere cu cel puţin 55% a emisiilor nete comparativ cu 1990, cu claritate privind contribuţia reducerii şi eliminării emisiilor;
  • recunoaşterea necesităţii de a spori eliminarea emisiilor de carbon a UE printr-un regulament LULUCF mai ambiţios, pentru care Comisia va face propuneri în iunie 2021;
  • un proces pentru stabilirea unui obiectiv climatic pentru 2040, luând în considerare un buget indicativ pentru gaze cu efect de seră pentru 2030-2050 care urmează să fie publicat de către Comisie;
  • un angajament faţă de emisiile negative după 2050;
  • înfiinţarea Comitetului consultativ ştiinţific european privind schimbările climatice, care va oferi consultanţă ştiinţifică independentă;
  • dispoziţii mai puternice privind adaptarea la schimbările climatice;
  • o coerenţă puternică între politicile Uniunii şi obiectivul de neutralitate climatică;
  • angajamentul de a interacţiona cu sectoarele pentru a pregăti foi de parcurs specifice sectorului, care să descrie calea către neutralitatea climei în diferite domenii ale economiei.

Bruxelles şi-a dezvăluit acordul european în decembrie 2019, care include obiectivul ambiţios ca Europa să devină primul continent din lume neutru în materie de carbon până în 2050.

Acordul UE de miercuri trebuie încă aprobat oficial de către statele membre şi de legislativ, dar procesul ar urma să fie unul rapid, fără obstacole.

Acordul vine înaintea summitului climatic al preşedintelui SUA Joe Biden, unde Washington îşi va dezvălui propria ţintă.

Pentru cele mai importante ştiri ale zilei, transmise în timp real şi prezentate echidistant, daţi LIKE paginii noastre de Facebook!

Urmărește Mediafax pe Instagram ca să vezi imagini spectaculoase și povești din toată lumea!

Răspunde pe site-urile Aleph News, Mediafax, Ziarul Financiar și pe paginile noastre de social media - ȘTIU și Aleph News. Vezi răspunsul la Știu, de la ora 19.55, Aleph News.

Conținutul website-ului www.mediafax.ro este destinat exclusiv informării și uzului dumneavoastră personal. Este interzisă republicarea conținutului acestui site în lipsa unui acord din partea MEDIAFAX. Pentru a obține acest acord, vă rugăm să ne contactați la adresa vanzari@mediafax.ro.

 

Preluarea fără cost a materialelor de presă (text, foto si/sau video), purtătoare de drepturi de proprietate intelectuală, este aprobată de către www.mediafax.ro doar în limita a 250 de semne. Spaţiile şi URL-ul/hyperlink-ul nu sunt luate în considerare în numerotarea semnelor. Preluarea de informaţii poate fi făcută numai în acord cu termenii agreaţi şi menţionaţi aici